Реклама

Въпреки неблагоприятните метеорологични условия на места, десетото издание на най-мащабната доброволческа акция у нас „Да изчистим България заедно” мотивира 279 343 доброволци, да се включат в стотици акции по почистване, облагородяване и залесяване на територията на цялата страна. Под мотото „Подай ръка на природата“, голямото почистване на България на 17 септември бе част за шести пореден път в Световния ден на почистването (World Clean Up Day 2022), което тази година обедини 191 държави и 60 милиона доброволци, които събраха над 303 хиляди тона отпадъци.

2 832,25 тона отпадъци бяха събрани в рамките на кампанията по данни на МОСВ, партньор на инициативата. 412 са почистените от картата на страната нерегламентирани сметища, а замърсени зони в тазгодишната кампания - 3 457. Благодарение на разширения обхват на инициативата бяха реновирани и облагородени 282 места, сред които места за отдих в природни паркове и културно-исторически паметници. Тази година кампанията акцентира и върху възстановяване на места, засегнати от природни бедствия като наводнения и пожари. Читалището в с. Каравелово, Карловско, бе почистено и възстановено, за да може да бъде използвано отново като място за социални дейности и подкрепа на населението в региона. Района около Рилския манастир, който бе засегнат от пожари, бе почистен и подготвен за залесяване. Тази година кампанията е подкрепена от изключително голям брой училища – 575!

*В предоставените данни, е включена частична информация от областите Сливен, Ямбол и Перник.

Пет области в страната привлякоха най-голям доброволци в голямото чистене. Лидерската позиция завоюва Русе с 26 824 души, следвани от доброволците в Бургас – 26 465. През 2019г., когато се проведоха последните мащабни акции преди пандемията, двете области отново заеха първите две места, но в обратен ред.  В топ 5 на най-активните области, според данните на областните администрации са още Варна – 17 128 души,  Пазарджик – 12 175 души и Благоевград – 10 650 души.

Освен стотиците хиляди доброволци и представители на институциите и бизнеса, в акцията по почистване се включиха популярни българи, журналисти и обичани лица от екрана. bTV Media Group благодари на всички доброволци и партньори, които се включиха и тази година в инициативата.