Реклама

Днес, 18 ноември, bTV Новините отбелязват 22 години от първия си ефир. В края на динамична и предизвикателна за всички ни година, изпълнена с политически сътресения, глобални проблеми и редуващи се кризи, редакцията на bTV отличи най-добрите си колеги за 2022 г. в традиционния вътрешен конкурс на медията.

От години bTV Новините награждават най-добрите репортер, оператор и продуцент, но през 2022 г. решихме да оценим труда и на други колеги. Зад емисията стои много труд и на монтажисти, графици, кореспонденти в страната и чужбина, международници, а новините вече излизат от рамките на ефира ни, затова включихме и уеб отдела. Актуалните предавания също са важна част от програмата ни и те отчитат най-явно пулса на обществото, затова отличихме и техните продуценти. Радвам се и че толкова много колеги гласуваха – имаме рекордна избирателна активност и много оспорвани категории. Благодаря на целия екип за неуморната и професионална работа, както и на зрителите, че продължават да се доверяват на bTV Новините, които са еталон за качествена журналистика“, коментира Антон Хекимян, директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV Media Group.

Репортер на годината стана Стоян Георгиев.  Емблематичният репортер на телевизията, чиято запазена марка са включванията от най-горещите точки по целия свят и журналистически разследвания за различни несправедливости, бе избран безапелационно от колегите си за най-добър репортер през 2022.

Най-добрият сред операторите за 2022 г. е Александр Осиченко, който печели престижното отличие за първи път. Дългогодишният оператор на bTV Новините е верен партньор на репортерите при включвания и изработване на материали в България и чужбина. Той бе заедно със Стоян Георгиев в Украйна през първите месеци на войната и видяха страната преди и след това, като разкриха ужаса на събитията за зрителите на bTV.

Най-добрият репортер и оператор не успяха да получат на живо наградите си, защото отново са на мисия – предават от малкото полско селце Пшеводов, където имаше инцидент с ракета. Какво показа разследването и как се чувстват хората там разбрахме именно от Стоян и Саша.

Всеки репортер и оператор обаче трябва да има солиден гръб – и това са продуцентите, които подкрепят зад кадър и в най-напрегнатите моменти и подкрепят в динамични ефири. Признание за своя професионализъм като продуцент на bTV Новините получи за втори път Росен Цветков, познат на зрителите като утвърден разследващ журналист с редица престижни и международни признания за работата си през годините, носител и на вътрешната награда “Репортер на годината 2017“.

Кореспондент на годината в България е Дани Атанасова, която предава за новините от Ямбол и Сливен. Тя получи за трети път наградата за отдадената си работа по отразяване на събитията в Югоизточна България.

За най-добър кореспондент от чужбина за втори път колегите определиха Десислава Минчева – Раул, която предава за bTV Новините от Брюксел, Страсбург и Париж. Тя помага на зрителите да се осведомяват за важните политики и решения, които европейските институции взимат и как те се отразяват на ежедневието ни.

За четвърти път Калояна Климентова беше отличена като „Монтажист на годината” за създаването на редица видеорепортажи и филми за новините и актуалните предавания на телевизията. Тази категория е една от най-оспорваните през годините.

Титлата „Продуцент актуални предавания 2022“ с равен брой гласове получиха Деа Манолова и Ралина Тропанкева – продуценти съответно на съботното и на неделното издание на уикенд сутрешния блок „Тази събота и неделя“. Ралина Тропанкева е един от дългогодишните продуценти в новините и предаванията на bTV,  като в момента е продуцент и на най-новото публицистично предаване на медията „Защо, господин министър“. Деа Манолова е сред младите колеги, които бързо бяха приети и трудът ѝ както за съботните ефири, така и на терен за специални предавания беше оценен от колегите.

Международен редактор 2022 е Цветана Балабанова. Тя бе първият репортер, който се включи за българска телевизия от Украйна по време на първите удари над страната. В година на война и световни икономически сътресения, отделът на международниците бе ангажиран силно с новинарското съдържание, а категорията бе сред най-оспорваните в гласуването.

Най-добър и сред спортните журналисти бе определен за първи– и това е Петър Бакърджиев. Той е един от стълбовете на спортната редакция на bTV и е в телевизията от първия ден на съществуването ѝ. Това е втори приз от колегите за него, след като през 2010 г. е отличен със специалната награда „Спортен журналист на десетилетието“, а за 2018г. е носител на най-престижната наградата за спортна журналистика „Братя Ексерови”.

За първи път в гласуването сред колегите се включиха и редакторите на уеб сайтовете на медийната група. За уеб редактор с голяма преднина бе определена София Крачанова, отговорен редактор на btvnovinite.bg – едно ценно вътрешно признание за силата на новинарския ни сайт.

Една от емблемите на bTV Новините е графичното оформление на новостите, статистиките и тенденциите. Борис Димитров, който е в телевизията от над 10 години, получи титлата Графичен дизайнер в тази нова категория през 2022.

Специална награда за цялостно творчество и принос получи Петър Томов. След 22 години в нюзрума на bTV – като водещ, репортер, продуцент, той се пенсионира този месец и беше изпратен с много любов от колегите си.

Работата на нюзрума на bTV и мащабното отразяване на изборния ден през тази година бяха високо оценени не само от колегите и зрителите, но и от авторитетни институции и организации – bTV бе определена като най-предпочитаната телевизия сред зрителите в изборния ден в проучване на СЕМ, а bTVnovinite.bg е новинарският сайт с най-многобройна аудитория според годишния доклад за 2022 г. на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към университета в Оксфорд.

ПОСЛЕДНИ

Реклама