bTV Репортерите зад стените на българския павилион на Венецианското биенале

Леда Цветкова среща зрителите с авторите на проекта „Как живеем“

Реклама

В последната съботна вечер от февруари, bTV Репортерите ще бъде посветено на националното ни участие във Венецианското биенале. Зад стените на българския павилион, репортерът на bTV Леда Цветкова ще запознае зрителите с проекта „Как живеем“ и с неговите автори - Рада Букова, която живее и работи в Париж, и Лазар Лютаков, който се занимава с изкуство във Виена.

След края на българското участие имаше широк обществен отзвук по повод творбата и нейната изработка, като най-честите обвинения бяха свързани с това, че е изработена от евтини материали, закупени от чуждестранна верига. Каква е авторовата идея и какво е нейното послание? Отговорите зрителите ще научат директно от двамата творци.

Изхарчи ли България 500 хиляди лева за конкурса? Говори Ярослава Бубнова – директор на Националната художествена галерия и комисар на българския павилион.

За начина, по който е проведен конкурсът за избор на творба, пред bTV Репортерите ще застане професор Чавдар Попов, който е част от журито.

Защо е важно България да застане на световната арт сцена и какви отзиви получи павилионът ни - разказва кураторът Вера Млечевска.

Съвременното изкуство е културното наследство на бъдещето, затова въпреки скандалите и обвиненията, всички се обединяват около едно, а именно - че следващо национално участие трябва да има. Гледайте филма на bTV Репортерите на 29 февруари, веднага след централната емисия на bTV Новините.