bTV, УНИЦЕФ и партньори отново заедно в подкрепа на децата в България

Кулминация на съвместната кампания „bTV и УНИЦЕФ: Заедно за всяко дете“ ще бъде благотворителен концерт-телетон в ефира на bTV на 26 ноември

Реклама

bTV Media Group, УНИЦЕФ в България и партньори отново обединяват усилия, за да  привлекат вниманието и да повишат чувствителността на обществото към важността от реализирането правата на децата в България. Под надслов bTV и УНИЦЕФ: Заедно за всяко дете“, кампанията ще покаже реалните резултати, постигнати за децата в България благодарение на  партньорството, стартирало през 2008г. и успяло да обедини хора, компании, граждански сектор, правителство, държавни институции, медии, както и да мобилизира солидарност, професионални усилия, политическа воля и финансови ресурси в подкрепа за достигане до още повече уязвими деца и семейства. 

Прогресът, постигнат в реализиране правото всяко дете да живее в семейна среда, е  чувствителен, като  последните 6 години има над 13 600 случаи на успешна превенция на изоставянето[1]

От над 7 500 през 2010 г., броят на децата в специализираните  институции продължава да намалява и през юни 2016 г. общият брой на момичета и момчета в Домове за медико-социални грижи и Домове за деца лишени от родителска грижа е 1232 деца - над 6 пъти по-малък. (източник – АСП). Всички 25 Домове за деца с увреждания вече са закрити. (източник - АСП). 

Приемната грижа, като временна алтернатива на разделянето на детето от семейството му и предотвратяване на настаняването в институция, се е развила осезаемо за 10 години и се е увеличила повече от 40 пъти: от 60 приемни родители през 2006 г.  до 2480 приемни семейства към средата на 2016 г. (източник – АСП). 

Благодарение подкрепата на хиляди дарители по време на предаването „Великолепната шесторка“ на bTV и УНИЦЕФ, създадохме Семейно-консултативни центрове в областите Шумен и Монтана, за да подкрепим родните семейства на децата в риск. Вече 4034 семейства са получили подкрепа за предотвратяване раздяла на бебета от семействата и последващото им настаняване в институции, чрез намиране на подходяща приемна или друга форма на грижа, съответстваща с нуждите на всяко дете. 

С мисията, че всяко семейство има право на подкрепа в грижата за децата си, помогнахме за създаването на Центрове за майчино и детско здраве в Шумен и Сливен. 9065 деца и 8194 семейства са получили нужната им помощ от мобилните екипи от медицински сестри за периода 2013-2015г. 

Въпреки постигнатите резултати, все още има сериозни предизвикателства пред гарантиране правото на децата на достъп до програми за ранно детско развитие, ранно обучение и образование. За да подкрепим реализиране правата на най-малките, в партньорство с държавни институции, медии и граждански сектор  - започнахме изграждането на подходяща приобщаваща среда в детската градина, като поставихме фокус  върху децата със специфични нужди и увреждания, защото в България има около 23 000 деца със специфични потребности и увреждания, а за учебната 2015-2016 г. около 8000 деца са изолирани от образователната система и обществената среда. 

Едно от сериозните нарушения на правата на децата, пред което са изправени момичета и момчета в цял свят, е насилието. България не прави изключение. Липсват данни за деца и жени жертва на насилие, както и изследвания за социалните норми и нагласи по проблема. За да направим невидимото видимо – заедно стартирахме кампания „Бъдеще без насилие за всяко дете“. Въпреки повишаване подаваните сигнали за насилие на Националната телефонна линия, интегрираната подкрепа за жертвите на насилие остава предизвикателство. За да подкрепим децата и семействата, жертви и свидетели на насилие -  заедно създадохме модел на иновативна услуга - Детските центрове за застъпничество и подкрепа – Зона ЗаКрила в Шумен, Монтана и София.  За 1 година екипите са помогнали 164 деца и техните семейства да получат комплексна грижа от психолог, юрист, медицинско лице, социален работник. 

В навечерието на 70-ата годишнина от основаването на Детския фонд на ООН и като част от стратегическото партньорство между УНИЦЕФ и bTV през последното десетилетие кампанията „bTV и УНИЦЕФ: Заедно за всяко дете“ ще излъчи поредица от репортажи, разказващи по етичен и щадящ начин за промяна в съдбата на децата от Могилино и други институции; децата в приемна грижа; децата, които отново живеят с биологичните си семейства или в среда, близка до семейната; децата със специфични нужди и увреждания и тяхното приобщаване в детската градина; децата свидетели и жертви на насилие и помощта да преодолеят травмите и да потърсят справедливост; подкрепата за най-добър старт в живота на всяко бебе. Репортажите ще се излъчват всяка събота в предаването „Тази събота“ и ще бъдат представяни от водещата Мариана Векилска и репортера Александра Кръстева, които се утвърдиха като едни от най-доверените приятели и застъпници на децата и техните права. Репортажи и дискусии по темата ще бъдат включени и в новинарските емисии и други актуални предавания по bTV. 

Кулминацията на всички тези усилия ще бъде благотворителен концерт-телетон в ефира на bTV на 26 ноември (събота, от 20:00 ч). За поредна година стотици популярни личности от света на музиката, киното, спорта, обичани лица от ефира на bTV и много обществени фигури, представители на бизнеса и неправителствения сектор – ще обединят усилията си в обща кауза: всяко дете в България да реализира своите права и да има шансове да развие пълния си потенциал. 

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца. 

За bTV Media Group:

Политиката на bTV Media Group е да проявява ангажираност с обществени проблеми и социални каузи. Част от семейството на bTV Media Group е водещият национален канал в България – bTV. Целта на най-голямата телевизия в България е всяка значима кауза да получи максимално широка гласност и подкрепата на милионите наши зрители, слушатели и интернет потребители. 

 

[1] Данните са от актуализирания план за действие  за изпълнение на националната стратегия  „Визия за деинституционализацията на децата в Р България“, октомври 2016