Цветана Балабанова: Всяка мечта, която изпълняваш, те води към следващата

Международният редактор на bTV Новините в интервю за dir.bg

Реклама

"Настоящото ми развитие в кариерата няма как да е крайна спирка. Всяка мечта, която изпълняваш, те води към следваща. Ако не си поставяш нови цели и летви, ще навлезеш в рутина, която неизменно би довела до скука и зацикляне", споделя Цветана Балабанова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката на dir.bg "Формулата за успешна кариера". Пред него тя разказа какво я вълнува, кое в работат я пали и какво обича да прави извън нюзрума. Вижте част от интервюто ѝ:

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Докато бях студентка по журналистика в Софийския университет, започнах работа в тогава наскоро създадените сайтове на "24 часа" и "Труд". "Вербува" ме техният ръководител Станимир Въгленов, когото знаех като разследващ журналист. Така още с първите си стъпки се научих колко е важно да си бърз и коректен в обработката и предаването на информацията.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Не съм сигурна какво точно съм си представяла тогава - в наивните младежки години... 

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Това са много силни думи. Да, сбъднала съм мечтите си да работя в телевизия и да се занимавам със световните теми, да мина през нюзрумите на медии, които смятам за модели и "учебници" като Euronews, RFI и France24. Но, това няма как да е крайна спирка. Всяка мечта, която изпълняваш, те води към следваща. Ако не си поставяш нови цели и летви, ще навлезеш в рутина, която неизменно би довела до скука и зацикляне.

Преди година Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалният кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Трябва да има интерес и да го демонстрира. Никой няма да запомни пасивен кандидат, който не задава въпроси. Без значение за коя сфера говорим, идеалният кандидат би трябвало да покаже, че "гори" в работата - дори още да не знае как точно, но да иска да я свърши и да се интересува от процесите в компанията.

Какви са трудностите, които според Вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Трудностите биха могли да бъдат две. Ако студентът все още не се е ориентирал добре, той вероятно ще се лута в търсенето. В това няма нищо страшно, стига да не спираш с опитите - дори когато нещо не е твоето, няма как да знаеш, преди да си го пробвал. Колкото повече стажове изкараш, толкова повече опит придобиваш и толкова по-добре се насочваш към това, което наистина те "пали". Вторият проблем, предполагам, е ако компаниите не са достатъчно отзивчиви - тогава се налага малко повече упорство и инициативност от страна на кандидата - да изпрати сам мотивационно писмо, да потърси пряк контакт с някой от фирмата, да се обади по телефона - разбира се, това трябва да се случва с такт и уважение, а не с нахалство, но винаги има начини.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

Въпросът е прекалено генерализиращ, а аз не обичам да слагам нещата под общ знаменател. Мога да говоря само за своя опит в моята специалност - журналистиката. В България определено в образователната система в тази сфера практиката е много слабо застъпена. Аз завърших магистратура във Франция в едно от най-елитните техни Училища по журналистика - в Страсбург. Програмата беше конструирана по следния начин: всяка седмица идваха журналисти от различни френски медии - съответно телевизия, радио и печат - в зависимост от нашите профили. И така например, първата седмица всеки ден всеки от нас правеше по един репортаж. Втората седмица репетирахме в студио - като водещи и "хроникьори" - специалисти, които коментират конкретна тема. Третата седмица се учехме да правим живи връзки. А на четвъртата седмица всеки ден правехме цяла новинарска емисия от-до - в 19 часа ефирът започваше в сайта на университета. Така се учи новинарство - с практика, особено в контекста на постоянното развитие на технологиите.

Каква е рецептата за кариерен успех на Цветана Балабанова?

Обичай работата си или работи това, което обичаш! Ако не харесваш това, с което се занимаваш всеки ден, по-добре го сменяй, защото ще си вечно нещастен.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Франция, Европа, телевизия.

Какво я кара да бъде горда, какви съвети би дала на младите хора в страната и коя добра новина би искала да съобщи някой ден – вижте в цялото интервю на сайта dir.bg

ПОСЛЕДНИ

Реклама