„Да изчистим България заедно“ ще даде добър пример на 14 септември

12-то издание на кампанията у нас бележи началото на Световния ден на почистването на планетата за втори път

Реклама

Тази година „Да изчистим България заедно“ ще разшири обхвата си с нови възможности за подобряване на средата, в която живеем. На 14 септември доброволци от цялата страна ще могат не просто да почистят замърсените зони и да облагородят различни пространства, но и да инициират други добри дела, както и да се включат в почистването на реки, езера, язовири и други водни басейни и прилежащите им територии. В резултат на човешката дейност се наблюдава силно замърсяване на водните пространства, а летните засушавания ограничават инфилтрационната способност на почвата и са предпоставка за възникване на поройни наводнения. В последните години у нас 23% от случилите се наводнения са в следствие на преливане на реки. (Източник: НИМХ - „Променящият се климат на България – данни и анализи“)   

12-тото издание на инициативата „Да изчистим България заедно“ ще се проведе под надслов „Да преобърнем играта!“. То ще даде старт на активностите по повод Световния ден на почистването (World Cleanup Day 2024), което ще се проведе дни по-късно. Най-голямата доброволческа инициатива у нас продължава да работи в посока промяна на нагласите относно замърсяването, стимулиране на личната отговорност и принос в грижата за планетата и физическа промяна в околната среда. На 14 септември хиляди доброволци, стотици училища, детски градини и неправителствени организации, въоръжени с чували, ръкавици и гумени ботуши ще излязат да почистят различни замърсени райони и водни пространства.

В рамките на проведените до момента издания на „Да изчистим България заедно“ близо 3 102 000 доброволци са гласували доверие на инициативата. Заедно те са събрали близо 100 хил. тона отпадъци и са почистили 28 800 нерегламентирани сметища и замърсени зони в цялата страна. По данни на световната организация Let’s Do It World, всеки 10 тона почистени отпадъци с доброволчески труд спестяват 22 млн. евро и 3 години работа на институциите. World Cleanup Day се провежда под патронажа на Европейския парламент и е част от календара на ООН.