Деси Ризова и Иван Филчев в #ЖурналистиВкъщи: екстремни пътувания и смели истории в името на професията

Ученици от гр. Бяла и Габрово разговаряха с журналистите на bTV Новините

Реклама

Репортерът Десислава Ризова и операторът Иван Филчев, част от редакцията на bTV Новините, разказаха на ученици от СУ "Панайот Волов"- гр. Бяла смели истории за екстремни пътувания, които са предприемали в името на призванието си – да стигнат до истината. Срещата им се проведе изцяло онлайн и е част от традиционната инициатива за медийна грамотност „Журналисти в училище“ към Фонд „Валя Крушкина“, която тази година е с нов формат – #ЖурналистиВкъщи.

Двамата лауреати на медийните награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“ плениха младежите с историите си за екстремни командировки. Деси Ризова разказа за пътешествията си за отразяване на революцията в Киргизстан, след която се прибира с 8 шева на главата, както и за многократните пъти, в които тя и колегите й рискуват собствения живот в името на професията. Иван Филчев развълнува децата с историята си за екстремно спасяване на животни от зоологическа градина на фона на бомбардировки на Ислямска държава.

Още една група ученици – от средно училище "Райчо Каролев“, град Габрово – имаше възможността да зададе своите въпроси към репортера на bTV Новините Десислава Ризова. Основен фокус на техния интерес бяха фалшивите новини и как да ги разпознават. Деси разказа и историята за срещата си с възрастна дама от Брюксел, която в продължение на цели 40 години е била евродепутат и се е борила за формирането и опазването на ценностите на Обединена Европа.

„Дори да има журналист, който е заслужил вашето уважение и можете да му вярвате безусловно, винаги имайте собствено мнение, защото в свят, в който всичко е уницифирано, е необходимо да знаете какво е важно за вас, да имате характер и лично мнение,“ завърши Деси Ризова.

Срещите от инициативата #ЖурналистиВкъщи приключиха, като в тях се включиха журналистите от редакцията с най-високо доверие в България, тази на bTV Новините - Марин Николов и Мария СавковаГлория НиколоваРосен ЦветковНели Тодорова и Мария Ванкова.

Инициативата „Журналисти в училище“ се провежда за седми пореден път. Тя има за цел да повиши медийната грамотност на младите хора, да стимулира сформирането на гражданска позиция и да допринесе за кариерния им избор. „Журналисти в училище“ е част от Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. bTV е партньор от самото начало на инициативата, в която през годините са взели участие близо 20 000 ученици от над 45 градове и села в страната.