Филм на bTV Репортерите е „Най-добър късометражен документален филм“ на фестивал в Цюрих

„Аз съм Бурнеша“ на Радиана Божикова и Добромир Иванов бе отличен сред 840 филма от цял свят

Реклама

Документалният филм „Аз съм Бурнеша. Последните клетвени девица на Албания“ на Радиана Божикова и операторът Добромир Иванов беше отличен с наградата “Най-добър късометражен документален филм“ от “What if? Women in Film Festival”/ “Какво, ако? Жените в киното”. Кино фестивалът се провежда ежегодно в Цюрих, Швейцария и е направен за филми, създадени от жени за жени. Цели да вдъхновява жените по цял свят да бъдат смели, решителни и устойчиви; да отстояват своите права и да не се страхуват да изразяват себе си.

Специалната 30-минутна фестивална версия на филма „Аз съм Бурнеша“ има версии на 4 езика - албански, български, английски и немски. Той е избран сред 840 кандидати и 32 селектирани филма от цял свят от 4-членно жури с имена със световен принос в документалното кино и телевизионната документалистика. Сред тях е и режисьорът и продуцент Гейл Киршенбау, носител на Еми и по настоящем член на гилдията на американските продуценти и жури на престижните награди „Еми“ и PGS. Освен 32-та филма, част от официалната селекция, фестивалът включваше и 10 вълнуващи панела с разговори на различни теми, свързани с проблемите и бъдещето на жените. Радиана Божикова беше специален гост на сесията, посветена на равенството между половете, където имаше възможност да представи филма лично пред публика.

Селекцията беше толкова добра, че в края на първия ден сe запитах “Как попаднах тук, какво правя тук?” Много глупав въпрос, защото още със следващия филм си припомних, че когато разказвам, ние даваме глас - на някой, на нещо и това е много, много, много важно. Смисълът не е в това, че са те отличили с награда, а че това, което си имал да кажеш е чуто и видяно от още един, и още един, и още един…“, сподели развълнувана Радиана Божикова след наградата.

Документалният филм, който bTV излъчи в поредицата bTV репортерите през април тази година получи специална награда за телевизионна документалистика от българския фестивал за операторско майсторство "Златно око" и наградата за чиста журналистика "Web Report", организиран от DIR.bg.

През септември той беше включен в официалната селекция на фестивала на продуцентското студио Pinewood във Великобритания. А между 1 и 3 декември ще бъде показан и като част от официалната селекция на фестивала „Art without Limit” в Прищина, Косово, където също ще се бори за награда.

Целият филм може да си припомните тук.

ПОСЛЕДНИ

Реклама