Габриела Андреева: Имам силно развито чувство за справедливост

Реклама

„Искам един ден да прочета, че всеки е сбъднал мечтите си“, споделя репортерът на bTV Габриела Андреева пред Бисер Кунчев за рубриката на dir.bg „Формулата за успешна кариера“.

Коя е тя?

Амбициозна, млада дама с големи мечти и романтична душа. По професия журналист, по възгледи - идеалист.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

От малка се увличам по литературата и писането, а журналистиката за мен винаги е била кауза. Родена съм в семейство на адвокат и журналистка, така че съвсем естествено имам силно развито чувство за справедливост и вродена бъбривост.

Първите стъпки в професията придобих чрез стаж в БТА, който започнах, още когато бях в 11-и клас. Малко по-късно ми предложиха работа в младежкото предаване "13+", което се излъчваше в ефира на БНТ. В края на 2011 година започнах работа в TV7 и News7, където прекарах следващите 4 години. Последва почти двугодишен период, в който пътувах (бях в Индия) и пишех на свободна практика за списание "Осем", GoGuide и HighViewArt. Завърших магистратура "Иновации в медиите" в Нидерландия, прибрах се в България и започнах работа в Нова телевизия. През октомври 2020 г. приех покана от новинарския сайт Actualno.com, където създавах авторско видео съдържание и бях водещ на "Студио Actualno". След всичко това дойде и предложението от bTV, където работя от септември 2021 година.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете са важни, те осигуряват практика и ориентир дали това наистина е професията, която искате да работите. Докато е млад човек трябва да опитва различни неща, за да е сигурен, че е избрал правилното.

Преди две години Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалният кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Преди всичко идеалният кандидат трябва да има желание да се развива в дадената сфера, после идват целите, упоритостта и търпението, защото успехите изискват своето време. Важни са и меките умения, човек трябва да бъде комуникативен, за да се разбира добре с колегите и шефовете, така работата ще върви по-лесно и приятно. Разбира се поемането на инициатива, а след това и на отговорност, ако стане грешка, също не са за подценяване.

Каква е рецептата за кариерен успех на Габриела Андреева?

Работа със сърце, вяра в себе си, хъс, целеустременост, постоянство и търпение при постигането на резултати.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Страст, посвещение, смисъл.

Случващото се и реализацията Ви към момента са огромен повод за лична и на близките Ви гордост. Какви съвети получавате именно от тях?

За щастие семейството и близките ми винаги са ме подкрепяли, а съветите им са били практични - да обичам работата си и да се забавлявам докато я върша, защото по този начин тя се превръща в хоби, а не в задължение; да отстоявам битките и позициите си; да не се предавам; да имам самочувствие, но да не се взимам прекалено сериозно; да се вслушам в сърцето си и да вярвам в уменията си; да влизам в чуждите обувки и да помагам с каквото мога.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Съветът ми е да открият силните си страни и онова, което ги прави щастливи, след това да приложат всичко научено на практика и да работят с любов и отдаденост.

Как Габриела Андреева си е представяла работата си преди 10 години и какви според нея са основните разлики в образованието в България и в чужбина, прочетете тук.