Христиания Червенкова: Работа, вдъхновение и любопитство са предпоставките за успех

Репортерът на bTV е специален гост в платформата на Dir.bg “Идеалният кандидат”

Реклама

"Бих провокирала младите хора да се замислят и да се запитат какво наистина искат да правят. Как виждат себе си след 1 година? Какво ще ги накара да се чувстват удовлетворени? Личните отговори на тези въпроси биха дали мотивирали много повече от всеки друг "мотиватор", споделя Христиания Червенкова, репортерът на bTV пред Бисер Кунчев във "Формулата за успешна кариера" – специалната рубрика към платформата на Dir.bg стартира своята платформа "Идеалният кандидат", която улеснява процеса на търсене и предлагане на стажове.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Преди 10 години започна моето приключение в света на журналистиката. Още в първи курс във ФЖМК успях да намеря стаж в новостартиращата телевизия Bulgaria Оn Air.

И така с много усилия, вдъхновение и любопитство към историите от живота ни стажът се превърна в работа.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Откровено казано винаги съм искала да работя в една от най-големите медийни корпорации. В нашата професия журналистът не бива да си поставя граници, а непрекъснато да работи за мечтите си.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си?

Все още продължавам. С работа, вдъхновение и любопитство. За мен това са основните предпоставки, за да бъдеш там, където искаш.

Достигнахте или ги надминахте?

Надявам се, че ги надминавам.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Не, не съжалявам за нищо. Успехите и провалите са ме довели там, където съм. И смятам, че съм на прав път.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

От моя личен опит бих казала, че човек сам трябва да търси и да иска да започне стаж. И пак от всеки един от нас зависи дали това ще бъде "загуба на време" или безценно време, в което да се учи от най-добрите. Стажът е стъпало, без което в нито една професия не би било възможно да се постигнат резултати в дългосрочен план.

Преди малко повече от година Дир.бг стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Няма идеален кандидат. Има такъв, който се приспособява. Който е трудолюбив, не го мързи и разбира смисъла на това, което прави. По отношение на журналистиката човек трябва да бъде любопитен.

Какви са трудностите, които според Вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

В интернет пространството, както и в препоръката от дума на дума може да се потърси и намери информация за конкретен стаж. За да няма разочаровани, според мен е важно кандидатът да има реална оценка за своите възможности, както и реална преценка какво и как иска да постигне чрез стажа си.

Достатъчно ли е нивото на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската образователна система?

В образователната система би било хубаво да се насърчава това да бъдеш проактивен, да искаш да работиш по специалността си, докато следваш в университета, и не на последно място практиката да бъде съчетавана с теорията. Това е нещо, което липсва.

Каква е рецептата за кариерен успех на Христиания Червенкова?

Успехът в нашата професия за мен се асоциира с последния смислен репортаж, който е променил нещо или е помогнал на човек в беда.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Работа, любопитство и желание за развитие.

Какви съвети получава тя от близките си и какво има да каже на младите хора в страната и каква е рецептата за кариерен успех на Христиания Червенкова – четете в цялото интерво на dir.bg