Ивайло Везенков: Трудно мога да си представя, че тази работа може да се върши без страст

Реклама

Опитният старши репортер и водещ на bTV Новините Ивайло Везенков сподели пред Иво Ангелов мнението си за българската журналистика и своята рецепта за успех.

Г-н Везенков, представяте ни сутрешните и обедните новинарски емисии, станахте и лице на централната емисия на bTV Новините заедно с Виктория Готева, често и репортерствате. Може ли да се нарече връзката ви с журналистиката "брак по любов"?

Трудно мога да си представя, че тази работа може да се върши без страст, така чe “брак по любов“ е съвсем правилно определение. Като всяка любов, тази също изисква грижи, компромиси и разбиране.

Вие сте сред най-харесваните и подготвени лица на телевизията, имате солиден опит в отразяването на политически, социални и културни теми. Какви качества трябва да притежава човек като вас, за да успее? Какво ви мотивираше през годините?

Постоянство. Мисля, че това е валидно не само за журналистите, но и за всички останали. Това е основната съставка, без която трудно може да има резултат. Разбира се, преди всичко стои отговорът на въпроса "защо". Защо правим това, което правим. Ако можем да си отговорим, значи разполагаме с картата, която да ни ориентира по пътя. През годините ме мотивират промените и резултатите от даден репортаж, макар да не се случва винаги. Мотивира ме и оценката на хората.

Какво според вас е нивото на днешната българска журналистика?

Трудно е да се отговори еднозначно, защото има журналисти, които си вършат професионално и съвестно работата. Има и такива, които, за съжаление, са само регистратори на събития и нечии мнения. А това невинаги отразява и показва цялата картина, а често заблуждава и обърква хората. Радвам се, че в bTV работя с хора от първата категория.

Преди години уважаван телевизионер изпусна фразата, че телевизията винаги върви след победителите. Дали е така?

Не. Телевизията е навсякъде - от силните на деня до пострадалите от наводненията например. В телевизията има от всичко, тя не може да бъде по-различна от това, което е - едно огледало на живия живот. Много често хората се оплакват, че не искат да гледат само негативни новини. Никой не иска, но първо трябва да ги изкореним от живота, а после от екрана.

Представете си, че сте в управлението и имате шанс за промяна на много от нещата, които "плачат* за такава. Какво бихте променили?

Списъкът е безкраен, но може би бих тръгнал от образованието. Оттам тръгват много от проблемите в обществото - от безкритичното доверие към фалшиви новини и герои до разбитите улици и тротоари.

Вашата рецепта за успех?

Според мен за успеха е нужно преди всичко движение напред, посока и знанията как, кога и какво трябва да направиш. И да не спираш да учиш и да надскачаш себе си. Ти си най-големия си приятел, когато по сократовски си повтаряш, че нищо не знаеш. И най-големият си враг, ако твърде много си повярваш и се застоиш на едно място, което си нарекъл успех.

Цялото интервю с Ивайло Везенков прочетете в новия брой на в. „Пенсионери“.

ПОСЛЕДНИ

Реклама