Иван Боянов: От нас зависи да живеем в по-добра и чиста среда!

Водещият и репортер на bTV Спорт в откровено интервю пред Uspelite.bg за страстта към спортната журналистика и каузата „Да изчистим България заедно“

Реклама

Спортната журналистика е мечта на почти всяко момче. Не прави изключение от това неписано правило и спортният журналист Иван Боянов. Малцина знаят, че той е роден в Манчестър и е живял там през първите шест години от живота си. Иван е част от спортната редакция на bTV, където може да го видим да отразява спортни събития, да води спорни емисии, да коментира мачове или пък като лице в различни кампании. Една от тях е „Да изчистим България заедно“, на която той е посланик. Вижте какво споделя водещият на спортните новини по bTV специално за читателите на Uspelite.bg.

Иване, да започнем от най-важното. Посланик си на кампанията „Да изчистим България заедно“. Каква е твоята роля в една от най-обединяващите нацията ни кампании?

„Да изчистим България заедно“ е традиция, която ни обединява в името на една прекрасна кауза. От нас зависи да живеем в по-добра и по-чиста среда, от нас зависи да създаваме навици, благодарение на които да сме в помощ на природата, от нас зависи да изграждаме и променяме манталитета поне на част от обществото. Силно вярвам, че именно личният пример и действията ни помагат да еволюираме като нация.

Българите като народ се обединяваме именно в такива каузи, които включват всеки един човек независимо от общественото му положение. Може ли според теб „Да изчистим България заедно“ да стане по-честа инициатива?

„Да изчистим България заедно“ е всекидневна инициатива, която зависи от самите нас. Да, на 14 септември се създава много сериозна организация, благодарение на която голямо количество боклук се премахва, но мисията е, дай Боже, след някоя друга година да няма отпадъци, които да се чистят. Вярвам, че това наистина би било успех за целия ни народ.

Снимка: Кариерен кошер 2019

Разкажи ни повече за твоята работа като спортен журналист. С какво именно спортът те привлече?

Журналистиката е изключително интересна и отговорна професия. Генерално няма значение какъв ресор отразяваш. Важното е да можеш да разкажеш на аудиторията си история, която е интересна, коректна и дава поводи за размисъл. Щастлив съм, че съм близо до спорта и мога да разказвам за някои от най-големите родни и чужди спортисти. Спортът и успехите в него са свързани с много труд, огромна конкуренция и много лишения. Именно заради всички тези неща силните личности имат много интересни истории, които могат да разкажат, за да помогнат на други, да ги вдъхновят, да са по-близо до феновете си,заради които спортуват.

Вече водиш емисии новини, хората те познават, какви са твоите цели в медията. Може би собствени рубрики или нещо друго?

Да те „познават“ никога не трябва да е целта на който и да е журналист. В спортната редакция на bTV работя със страхотен екип от професионалисти, с които постоянно се надбягваме с тенденциите в професията и се опитваме да се усъвършенстваме. Преди по-малко от година започнахме нова поредица, която се излъчва в bTV Репортерите, както и в някои от публицистичните предавания на телевизията. Опитваме се да покажем някои от големите в спорта в малко по-различна светлина. Имах удоволствието да работя с Кубрат Пулев и Петър Стойчев за филмите „В ръкавиците на Кобрата“ и „Кралят отвъд нулата“, а съвсем скоро ще излъчим един филм за Христо Стоичков и турнето му в България, който ще се казва „8 дни с номер 8“. Преди време колежката Флори Иванова пък тренира една седмица с българските гимнастички и разкри на зрителите през какво минават грациите ни по пътя си към златото и успеха. Искаме да даваме на зрителите повече – не просто да ги пренесем на мястото на събитието, но и да им покажем какво е да „влезеш в обувките“ на най-добрите ни спортисти, независимо дали от нас се изисква да плуваме в ледени води, или да тренираме до изтощение наравно с тях. Вярвам, че крайният резултат си струва усилията.

Прочетете цялото интервю с Иван Боянов на сайта Uspelite.bg, за да разберете повече за неговите срещи с известните имена от света на спорта и опита му като ментор на бъдещи колеги.