Иван Георгиев обучава бъдещи журналисти заедно с лектори от BBC Global News, Student View и Radiolab

Водещият на bTV Новините с лекция за журналистиката в обществена полза пред ученици от 13 български града

Реклама

Репортерът и водещ на bTV Новините Иван Георгиев е един от специалните лектори в първия ден от летния обучителен лагер за журналисти, който се провежда в момента в Американския университет в България. Участници в лагера са 20 ученици от 13 града в цялата страна, които са избрани сред авторите на платформата за ученическа журналистика sCOOL Media, на която bTV е партньор.

Лекцията на Иван Георгиев беше на тема „Журналистиката в обществена полза“. Той сподели как преди години е бил изправен пред избора дали да остане в чужбина, където е имал възможност да изгради добра кариера, или да се завърне в България и да се занимава с журналистика. Избрал е второто и днес работи за редакцията с най-високо доверие в България – тази на bTV Новините. Георгиев се спря на очернящите клеветнически кампании срещу български журналисти и медии и посочи, че търсеният ефект от подобни атаки е подкопаването на доверието в медиите като цяло и отслабването на тяхната власт, така че да не бъдат реален коректив. 

Сред лекторите на форума са още Марко Зорич - главен редактор на новините на BBC Global News за YouTube, Робин Бринкуърт – програмен директор на платформата Student View, Великобритания, Саймън Адлер – продуцент на една от най-популярните подкаст програми в Америка – Radiolab и други.

Американският посланик в България Ерик Рубин, и.д. президент на Американския университет в България Дейвид Евънс, както и изпълнителният директор на „Фулбрайт“ Анджела Родел дадоха начало на лагера, който Американското посолство и „Фулбрайт“ организират съвместно с Асоциацията на европейските журналисти – България и Фондация „Америка за България”.

В края на лагера, бъдещите журналисти ще имат възможност да посетят едно от най-високотехнологичните студиа в цяла Европа. В нюзрума на bTV Новините те ще видят демонстрация на система за добавена реалност от последно поколение в ефир, както и други методи, които помагат на журналистите на bTV да доближават зрителите до събитията от деня.