Изявление на bTV Media Group във връзка с разпространена информация от Global Vision

Не е спирано от излъчване нито едно издание на "Господари на ефира“

Реклама

Във връзка с информацията, разпространената от продуцентска компания Global Vision на пресконференция, свързана с прекратяването на взаимоотношенията между bTV Media Group и Global Vision, ви сигнализираме, че тя е некоректна, подвеждаща и не отразява реалните събития и факти.

По повод на изявленията на Global Vision за "цензура"

към съдържанието на "Господари на ефира”, заявяваме категорично, че bTV не само, че не е спирала от излъчване нито едно издание на "Господари на ефира“, но и активно е подавала сигнали към екипа му, за да подпомогне работата на колегите в посока на обективността в съдържанието.

Във всички цитирани на пресконференцията случаи телевизията не е упражнявала цензура, а е подавала сигнал към екипа, единствено по молба на съответната засегната страна да изрази и своята гледна точка. В голяма част от цитираните случаи засегната страна не е успяла да се свърже с продуцента.

bTV винаги е изисквала от всички предавания в ефира на телевизията

да бъдат максимално обективни и балансирани, като се съобразяват с етичните журналистически норми. Смятаме, че подобни насоки не само не могат да се нарекат "цензура”, но и напротив, спомагат за обективността на предаването и са най-вече в интерес на зрителя. Подавали сме разнообразни сигнали към продуцентите и изборът за тяхното отразяване винаги е оставал у тях.

Зрителите на bTV станаха свидетели на множество случаи, в които продукции на bTV бяха силно критикувани, много лица на bTV получиха "Златен скункс”. Всички тези издания на "Господари на ефира” бяха излъчени в ефир, заедно с дължимата по договор промоция, въпреки че телевизията винаги се е запознавала предварително със съдържанието на епизодите и е имала юридическата възможност да свали всяко едно предаване от излъчване. Единственото изискване на телевизията по отношение на връчването на "Златен скункс” е да има равнопоставено третиране на всички случаи от телевизионния ефир и статуетката да бъде връчвана на всички, които я заслужават според критериите на предаването.

bTV прекрати договора с Global Vision,

защото избра да не толерира повече договорни неизпълнения от страна на Global Vision, особено в контекста на спадащи резултати. Телевизията винаги е била стриктна във взаимоотношенията с всички свои продуценти и не толерира никакви опити за натиск и поставяне на ултиматуми, свързани с изпълнението на договорите с тях. Именно затова bTV незабавно се съгласи с желанието на Global Vision за предсрочно прекратяване на договора, с което изключително много изненада не само продуцента, но за съжаление и неговия екип. Веднага след това последваха опити от страна на Global Vision за постигане на споразумение и възобновяване на договора, но

bTV е категорична, че не може да продължи съвместна работа с продуцента при условията в настоящия договор

Единствено търговската тайна не ни позволява да разгласим цената, която bTV плащаше на "Господари на ефира" и "Пълна лудница" в продължение на близо 3 години. При такова съотношение на цена, трайно намаляващ рейтингов резултат и нежелание за спазване на договора от страна на продуцента, сме категорични, че bTV даде достатъчно дълъг толеранс на продукциите на Global Vision. Вярваме също, че няма друга телевизия, която да инвестира толкова много в предаванията на Global Vision, както и че продуцентът не би могъл да договори равностойни условия с нито една медия, следователно и очакванията към тези предавания ще бъдат занижени в ефира на всяка друга телевизия.

Бихме искали да изразим и съжалението си, че заради нежеланието на Global Vision да спазва договора си по отношение на лицата, които трябва да водят "Господари на ефира", зрителите дълго бяха лишени от ефирното присъствие на звезди като Димитър Рачков, Зуека и Мария Игнатова, заради които реално bTV сключи договора с продуцента.

Коментари към конкретните случаи, цитирани от Global Vision:

- Относно дарението на "Българската Коледа” - организаторите на инициативата, както и болница "Свети Наум” предоставиха на bTV документи, които изразяват тяхната гледна точка по случая. Във връзка със спазването на принципите на етичния кодекс на българските медии всяка информация да бъде проверявана и да бъдат предоставени всички гледни точки, bTV предостави писмата на засегнатите на "Господари на ефира”. Гледната точка на засегнатите не беше отразена.

- Относно случая с псевдо-мамолога - bTV установи, че този "специалист” е извършвал услугата не само в БНР, но и в други компании. БНР не е имала сключен договор нито с медицинския екип, нито със Здравноосигурителния фонд. Тази гледна точка не беше отразена от "Господари на ефира".

- Блиц интервюто с Росен Плевнелиев е обозначена платена политическа реклама в рамките на предизборната кампания 2011 и е излъчено съгласно всички изисквания на закона, за разлика от излъчената преди това скрита реклама, за която bTV e имала възражения.