Реклама

Внимателна, прецизна, компетентна. По немски. Но също изключително фина и с топла усмивка. С която денят започва по-добре. Това е Кристина Баксанова. Водещата на bTV, която в тъмни зори ни съобщава първите новини за деня.

Но също и журналистът на частната медия, който ни казва какво се случва в Германия. Какви нови движения се зараждат в "мотора" на Европа, колко важен е такъв гарант за Стария континент и какво готви канцлерът Меркел.

"Падането на Берлинската стена е свързано с много важни моменти от живота ми. През 1989 г. бях приета в езиковата гимназия в Пазарджик с профил немски език. Тогава настъпиха историческите събития от 9-и и 10-и ноември. Пораснахме в тези първи години на демокрацията, научихме първия си житейски урок - колко е важно да имаш смелост да бъдеш свободен", започва разказа си Кристина.

Следващият важен за нея епизод е 2004-та, когато специализира една година в журналистическия колеж на Свободния университет в Берлин. "Квартирата ми се оказа на "Бернауер щрасе" - улицата, разделена от Берлинската стена, на която са направени и най-много бягства от Източен към Западен Берлин. Там са прокопани най-много тунели и пак там все още се пази част от стената", вълнува се Баксанова.

Когато се връща в София, разказва историята на "Бернауер щрасе" в bTV Репортерите. Прави го и миналата година - десет години по-късно, когато светът отбеляза четвърт век от падането на Берлинската стена. "Срещнах нови герои, чиито съдби не трябва да останат непоказани. Един от тях успява да избяга на Запад, преплувайки каналите на Берлин. От другата страна прокопава тунел и помага на група източногерманци да достигнат Западен Берлин. Аз и той се срещнахме пред къщата, в чието мазе завършва тунелът, на метри от „Бернауер щрасе". Тогава мъжът ми каза: "И до днес не мога да откъсна парче от Берлинската стена. Тя е свързана с моя живот, с много други съдби и трябва да стои, за да се помни", върна се в онзи ден Кристина.

В Германия очи в очи застава с личности с дръзки мечти и смелост да ги реализират. "Визионери и идеалисти, които са помогнали да се изгради светът, в който живеем - "Старият канцлер" Хелмут Шмит, пастор Кристиян Фюрер - икона на прехода в Германия, най-големият син на Вили Брант - професорът по съвременна история Петер Брант. С тях преживях разговори, които те променят", каза Кристина.

Една от най-вълнуващите й срещи е с пастор Фюрер, започнал проповедите за мир в църквата "Св. Николай" в Лайпциг (тогава в ГДР) през 80-те години. Проповедите по-късно прерастват в разпалени граждански дискусии и мирни протести. Мъжът дава закрила в храма на хиляди противници на тоталитарния режим, но и мотивира много хора да отстояват свободата си, без страх да изразяват мнението си. "На тези бдения, които се провеждат все в понеделник, за първи път събралите се изричат: "Ние сме народът" - думи, които по-късно стават емблематични за демократичните промени в Германия, а шествията поставят началото на края на Берлинската стена. Когато разговарях с Кристиян Фюрер за тези събития, кожата ми настръхна. Много лесно забравихме колко ценна е свободата и колко много отговорност изисква. С него се срещнахме по повод 20 години от падането на стената. За съжаление Фюрер напусна този свят месец преди в Лайпциг отново да се проведе мирно шествие. Както преди 25 г., с оператора Борис Пинтев съпреживяхме шествието и го предадохме на нашите зрители... Да бъдеш на една ръка разстояние и да чуваш думите на Хенри Кисинджър, Джеймс Бейкър, Ханс-Дитрих Геншер, Йоахим Гаук 25 години по-късно - това няма как да се опише, затова го показахме", изрече Баксанова, която не спира да следи Германия и нейната съвременна история.

Малцина знаят, че от 5 години тя преподава опита си на студентите по тв журналистика в Софийския университет. И като истински възпитаник на езиковата гимназия в Пазарджик, която носи името на Бертолт Брехт, тя често цитира максима на германския драматург - "Една театрална постановка трябва да може да се обясни с едно изречение". "Това е много важно за тв журналиста - как за малкото време, с което разполага, да отправи ясно послание с точна информация и да разкаже една история", обясни Кристина.

Пълния текст четете ТУК.