Ясна е финалната десетка в "Мениджър на годината 2019"

bTV е медиен партньор на конкурса за 12-а поредна година

Реклама

Десетте финалисти в 12-то издание на конкурса "Мениджър на годината", организиран от списание "Мениджър" вече са известни. Имената им бяха обявени на официална пресконференция днес в Софийската опера и балет. Оттам, за всеки от тях започва и пътят към сцената на победителя. Те управляват едни от най-големите и авторитетни компании в страната и са извоювали с постиженията си място в българския и европейски бизнес елит. Приходите на оглавяваните от тях бизнес организации надхвърлят 625 млн. лева.

Президентът на България Румен Радев ще връчи кристалната статуетка на победителя на гала церемонията за излъчването на "Мениджър на годината 2019", която ще се състои на 4 ноември в Софийската опера и балет, съобщи Деница Димитрова, управител на МИТ Прес ООД, издател на сп. "Мениджър", организатор на конкурса. Тя обяви имената на новите претенденти за титлата. "Мениджър на годината 2019" ще бъде определен след финалния, трети кръг на надпреварата, в който се оценяват личностните качества на всеки от претендентите през 360 градусова оценка, включваща специализирани интервюта както със самите участници, така и с техни служители и партньори. 

Двама от 10-те топ мениджъри на България за тази година затвърждават постиженията си, като попадат за пореден път във финалната десетка. Това са Ивайло Славов - финалист за трета поредна година и Радослав Николов - финалист за втора поредна година и за трети път в Златната десетка на конкурса. 

Третият кръг, който е и последният етап от надпреварата дава 10% от общата тежест на окончателните оценки, по които става класирането за титлата. С най-висока тежест са финансовите резултати – 50% и въведените добри корпоративни практики – 40%, измерени в досегашните етапи, поясни Силвия Пенева, управляващ съдружник в консултантската компания Делойт България. Компанията е автор на методологията, по която провежда селекцията и оценката на кандидатите. Тази година 50 кандидати от 10 сектора на икономиката подадоха документи за конкурса. 40 от тях преминаха във втори кръг от който бяха излъчени и 10-те финалисти.

Приходите на компаниите, управлявани от класиралите се във втория кръг участници, са близо 3, 242 млрд. лева (по данни за 2018 г.). Ръстът на приходите на всички участници е 21% на годишна база (2018/2017). Ръстът в EBIDTA на участниците в Етап 2 е 14% на годишна база (2018/2017).

От всички подали документи за участие най-много са лидерите от ИТ индустрията – 31% са участниците от сектор „Информационни технологии, дигитализация и бизнес решения“. 16% са от сектор „Фармация и здравеопазване“. 13% са участниците от „Производство“. По 6% са от „Финансов сектор“, „Търговия на едро“, „Изнесени услуги“. По 3% са от секторите „Строителство“, „Туризъм“, „Медия и реклама“, „Недвижими имоти“. Характерното за тазгодишното издание на конкурса е нарастването на участниците от здравния сектор, отбеляза Силвия Пенева.

Чужденците, кандидатствали за титлата през тази година са само двама. Жените участнички са 19%.

Нов акцент в 12-тото издание на конкурса е надграждането му с морални критерии. За целта бе създаден и разписан Етичен кодекс, обобщаващ ценностите, принципите и отговорните бизнес практики, които градят и поддържат култура на почтеност. Подписвайки кодекса, всеки участник на практика декларира, че води бизнеса си прозрачно, честно и прилага добри управленски практики.

Инвестициите в привличане, задържане и управление на кадри са приоритет номер 1 за участниците в конкурса през 2019 година. 84% от тях посочват именно тази област като водеща за политиките, които са развивали и възнамеряват да развиват. Сред останалите водещи приоритетни области за висшите мениджъри на България са развитието на продукти, услуги и иновации - 69% и оптимизация на процесите - 53%

Вижте кои са финалистите в 12-то издание на конкурса тук >>