Кристина Налбантова: Една мечта не трябва да е край на стремежа ни

Реклама

"Като грешка на днешните студенти мога да посоча техните свръхочаквания - идеалният стаж с идеално заплащане и идеално работно време в някои сфери е химера", споделя Кристина Налбантова, следващият гост на Бисер Кунчев в рубриката "Формулата за успешна кариера" на dir.bg

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Телевизионния си път започнах, когато бях третокурсник - като стажант в bTV. Оттогава минаха повече от 5 години, но продължавам да се уча всеки ден. Преди да попадна тук и да се специализирам в ресор "Здравеопазване" имам и 2 практики в печатни медии - лайфстайл и новинарски, както и кратък опит като международен редактор в друга телевизия.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Не смятам, че една мечта трябва да е край на стремежа ни. За да развием себе си, трябва да си поставяме нови цели винаги, когато постигнем старите. Така е и с мен. Но най-голямата ми цел е да съм щастлива в работата си и в личния си живот, да съм добър човек и да заспивам с чиста съвест.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Стажовете са неизбежна част от развитието във всяка сфера - и "телевизионните" ми приятели, и тези с други професии са се развили именно благодарение на практики. Те са и идеална възможност за опит в различни направления - за да може всеки кандидат да се ориентира за посоката, в която иска да се развива.

Преди година и половина Dir.bg стартира своя платформа за студентски стажове, която нарече "Идеалният кандидат". Според Вас какви качества трябва да притежава идеалния кандидат в студентските години, за да впечатли компаниите и да го поканят на стаж?

Да е силно мотивиран и да иска да се развива в сферата, в която кандидатства. Работодателите забелязват кога един човек иска да е част от екипа и кога има нужда единствено от бележка за стаж, която университетите изискват. Хората, които имат желание, талант и интелект, винаги изпъкват.

Какви са трудностите, които според Вас срещат студентите при избора и откриването на подходящия стаж?

Демотивиращо за младите хора действа липсата на адекватно, а понякога и каквото и да е заплащане. Трудно е да се открият и стажове - не всички компании публично обявяват, че предлагат практики. Често се налага студентите да пишат имейли до фирмите, където биха искали да се обучават. От мои колеги съм чувала, че не винаги получават отговор. Като грешка на самите студенти мога да посоча свръхочакванията - идеалният стаж с идеално заплащане и идеално работно време в някои сфери е химера.

Каква е рецептата за кариерен успех на Кристина Налбантова?

Много труд и търпение. Вярвам и в късмета и шанса да си на точното място в точното време.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Усърдие, динамика и дисциплина.

А, какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Кариерно развитие без опит няма. Това трябва да мотивира младите хора. Бих им казала да са търпеливи и да не са твърде смели в очакванията си за бърз скок в кариерата, без значение в коя сфера се развиват. Всичко се случва с малки стъпки. А когато не знаят - да питат.

Цялото интервю с Кристина Налбантова прочетете тук.

ПОСЛЕДНИ

Реклама