Реклама

В навечерието на 21-вата годишнина на bTV Новините очарователната водеща Лиляна Боянова разговаря с главния редактор на сп. DIVA за динамиката и новите тенденции в нюзрума с най-високо доверие у нас, за силата на обективната журналистика, за конкуренцията между традиционните и социалните медии... Всичко това и още може да прочетете в цялото интервю в новия брой на сп. DIVA.

Лиляна, от лятото емисиите на bTV новините са в обновен вариант. Какви предизвикателства носи това?

Новините на bTV вече са с по-дълга емисия и включват студио със събеседници, с които дискутираме важни теми от деня. Предизвикателно е да имаш възможност да зададеш въпросите, които вълнуват зрителя всяка вечер пред екрана и да му осигуриш важна информация преди всички. Това изисква любопитство, подготовка, но и винаги е било и част на работата на водещите на новинарския блок. С колегата ми Иван Георгиев не просто прочитаме събитията от деня, но и постоянно участваме в процеса по редакция, търсене на теми и още информация за тях. В bTV Новините отразяваме всичко най-важно от деня по един обективен, балансиран, равноотдалечен начин, но близък до хората. Това е патентът на bTV Новините – да разказваме събитията през човешките истории.

С тази постоянна динамика как маркираш времето?

Има години, които минават неусетно и такива като пандемичната 2020, в които времето е спряло... Тази ми е работна, тече много бързо, наситена от събития и професионални предизвикателства – само за една година сме свидетели на три парламентарни вота и един редовен президентски вот. Но пък на 18 ноември bTV Новините стават на 21 години, което си е пълнолетие по американските закони J.  През тези години се стараем да оправдаваме доверието, което ни гласуват зрителите, като винаги сме поставяли потребностите и желанията на публиката на първо място – да ги информираме и да разказваме историите, които ги трогват, вълнуват, вдъхновяват, да бъдем близо до хората в решаването на техните проблеми. Наша отговорност и цел е да бъдем и винаги безпристрастни и каквато и лична позиция да имаме по темите, да не допускаме неволно да се превърнем от журналисти в активисти. 

Успяваш ли да се откъснеш от новините на деня, когато не си в ефир?

Нямам пауза. Част от работата ми е да съм винаги наясно какво се случва. Не е полезно да излезеш от потока на събитията, защото трудно се връщаш. А и винаги може да се наложи да се отзовеш за спешно включване. Предизвикателство е да си новинар, защото трябва да търсиш баланс между това да си в готовност за работа, но и да си присъстваш в живота на любимите си хора. А ако си и родител е тройно по-сложно.

Зрителите свързват новинарските емисии с неприятни събития и статистики. Как човек като теб, който търси добрите примери в обществото, се справя с този аспект на работата?

Не мисля, че акцентите при нас непременно са лошите новини, те просто правят много по-силно впечатление на хората и се създава погрешно впечатление, че доминират в емисиите. Най-хубавото начало на тазгодишните ни емисии бяха българските успехи на Олимпиадата в Токио. Неповторимо е да започнеш емисия с такава широка усмивка и толкова хубаво събитие. Разбира се, най-тежките моменти са в дни с трагични събития, особено, ако в тях са намесени деца.

Случвало ли се е да плачеш заради новини?

В ефир се събирам, но след емисията... Има дни, в които не успявам да се абстрахирам от трагедиите – атентати, катастрофи. Отнема ми дни, за да рециклирам тази емоция, да я преработя. Плачеш, ако си чувствителен човек.

Как се чувства Лиляна след емисия? Какво мисли за постоянната конкуренция между традиционните и социалните медии? Защо се въздържа то присъствието си в последните? Чувства ли се звезда и каква майка е? Всичко това и още – вижте в последния брой на сп. Diva.

ПОСЛЕДНИ

Реклама