Мария Цънцарова – журналистът с класа

Радостина Колева от CultInterview разговаря с новата водеща в екипа на „Тази събота и неделя“ и топ разследващ репортер на bTV

Реклама

„Трябва ли да си компетентен по всички въпроси, за да имаш мнение? Едва ли. По-логично ми се струва да се учиш и да “вкарваш” нова информация в главата си ежедневно. Мария получава упреци, но получава и бурни харесвания за своето разбиране за професията. Формулировка на моженето ѝ не е нужно да бъде давана. Още повече, че от новия телевизионен сезон вече я виждаме в неделното издание на “Тази събота и неделя” по bTV като водещ. Време беше“, казва Радостина Колева за Мария Цънцарова в специалното си интервю с нея.

Вече си част от сутрешния неделен блок в телевизията, а доскоро беше в друг режим.

Ново и приятно предизвикателство е за мен неделният ефир. Обичам нещата да се случват на високи обороти, да съм заета, да мисля за това, което трябва да се свърши сега, веднага, след малко. Предаването в последния ден от седмицата задава точно такъв ускорен ритъм, защото предполага да предложим на зрителите обобщение, анализ, различни и интересни гледни точки. И с Петя Дикова и продуцента Ралина Тропанкева ще даваме всичко от себе си, за да го правим. В момента, в който свърши ефирът, започваме да следим темите, които ще се развиват през следващите дни, за да участваме пълноценно в състезанието за най-актуалните гости още от първия ден от седмицата. Трите вече се усещаме като екип и вярвам, че най-доброто предстои.

Казваш, актуални гости, интересни. Ами ако се окаже, че даденият човек всъщност изобщо не е толкова интригуващ или че не ви се получава контактът?!

Има всякакви хора, но всяка тема очертава своите главни герои. Голяма част от тях са широко популярни, защото от дълги години са в политическия живот. Случва се, разбира се, да се срещам и с хора, които виждам за пръв път. И разговорът с тях да е неочаквано интересен. И обратното, познатите ми като темперамент събеседници, тях пък понякога темите ги заключват и си личи, че разговорът им е неприятен. В крайна сметка е важна подготовката.

Когато знаеш каква е целта, къде искаш да отидеш в един разговор, важно е да слушаш, важна е реакцията. Трудно дадените отговори, мълчанието, липсата на химия между събеседниците – това са все ситуации, от които се опитвам да взимам уроци. Но сякаш не е имало хора, с които да няма какво да си кажа и да искам да приключим по-бързо. Харесва ми, когато събеседниците ме изненадват с различния си подход в отстояването на позиция.

***

Важно ли е периодично да се случва смяна в посоката?

Винаги ми е било важно да мога да правя това, което наистина обичам. Мисля, че неделното предаване може би е най-подходящото за мен сега.

Иначе обичам уюта: да знам къде е моят компютър, къде е моят стол, да имам усещане за екип. Но най-важното е да се чувствам пълноценна и да усещам, че съм полезна.

На какво ухае в телевизията? Какво означават приятелствата на Мария в гилдията? Съдник ли е тя на децатата си? И кога затваря вратата след себе си? Отговори на тези и още въпроси вижте в цялото интервю с изявената журналистка и водеща на bTV >>