Марина Цекова: Не вярвам, че професионалното удовлетворение има географски координати

Интервю от корицата на сп. „Жената днес“ с водещата на bTV Новините

Реклама

"Марина Цекова е едно от най-разпознаваемите, красиви и смислени лица в българската тв журналистика. Завършила е Немската гимназия в София, след което учи в Берлин „Публицистика и комуникация“ и „Филмови науки“, завършва и магистратура „Медии и политически комуникации“ отново в немската столица. Марина прави медийни специализации и лидерски тренинги в цял свят, включително и като част от мрежата на World Press Institute в САЩ", казва журналистът Емил Спахийски в уводните думи към интервюто си с водещата на следобедните и късните емисии на bTV Новините за новия брой на „Жената днес“.

Снимка: Дилян Марков

Марина се присъединява към редакцията на bTV Новините през 2020 г., като освен в ролята й на водеща на емисии зрителите я виждат и като репортер. Има много награди, свързани с качествена и обективна журналистика. С новия водещ на „Тази сутрин” по bTV Златимир Йочев са родители на дъщеричка – Тамара.

В началото на месец март излезе проучване, което показва, че България е най-доброто място в Европейския съюз за работа на жените. Имаш ли усещането, че това наистина е така?
България е най-хубавото работно място за мен, поне в този момент от живота ми. Познавам много жени, които също се чувстват щастливи и реализирани тук. Но не вярвам, че професионалното удовлетворение има географски координати. То е съчетание от твърде много труд, сходно количество желание и малко късмет в правилния момент. Въпреки усмивките от статистиката, страната ни доста ще трябва да се потруди, докато стане мечтана дестинация за работа. Проблемът обаче не е само в работодателите, а и в уважението на служителите към собствения им труд.

Как се почувства, когато те поканиха от bTV?
Приех поканата като оценка за работата си. Тя беше отправена към мен в момент, когато въпросите за собственото ми съдържание бяха станали повече от здравословното. Реших, че е време да си помогна и го направих. В последните седмици имах възможността да снимам и да разкажа историите на много смислени хора, така че резултатът е вече едно на нула за мен.

Казваш в едно интервю, че Берлин те е научил на свобода, каквато в България не е съвсем на мода. Къде са корените на не-свободата в България?
Берлин и образованието ми там ме научиха, че човек винаги трябва да е господар на професионалните и личните си решения. Тук парадигмата е обърната и обстоятелствата често определят действията. Много хора около мен правят неща, които не им доставят радост, но те не се чувстват свободни да променят това. Вероятно всичко е и въпрос на пазар. Германия е голяма страна и възможностите са много повече. Тук често вариантите за реализация се броят на пръсти, особено при някои професии. Липсва и свободата на избор в областта на културата и изкуството – там имаше от всичко винаги, тук има от всичко понякога. Но в новото време, липсата на разнообразие в тези сфери може се компенсира и онлайн. Не е същото, но не е и малко.

Снимка: Дилян Марков

Фотограф: Дилян Марков
Стайлинг: Станимира Янакиева
Грим: Милена Тумангелова
Коса: Йоана Чешмеджиева

Още от интервюто за "Жената днес" вижте тук >>.
Целия разговор ще намерите в новия брой на списанието, което вече е на пазара.