Международната платформа „Европа говори“ отново на btvnovinite.bg

Новинарският сайт на bTV и още 22 водещи европейски медии ще дадат възможност на милиони европейци да се включат в дебати за бъдещето на Стария континент

Реклама

За втора поредна година bTV Новините се включва в международния проект „Европа говори“ (Europe talks), който приканва милиони европейци да участват в трансгранични дебати на важни политически теми. „Европа говори“ е инициатива на германското онлайн издание на вестник ZEIT, която се реализира с помощта на още 22 европейски медии, в това число Daily Mirror от Великобритания, Der Standard от Австрия, El Confidencial от Испания, La Repubblica от Италия, Deutsche Welle от Германия и др.

Главният редактор международни новини в редакцията на bTV Кристина Баксанова коментира: „Проектът „Европа говори 2021” е възможност да се чуят българските позиции в този голям обществен дебат, организиран от големите медии в Европа. За нас този проект е важен, защото чрез медийните платформи ще бъдат представени различни гледни точки по спорни теми, които разделят европейците. Проектът е  възможност да се чуят различни аргументи, но също нови идеи и нови контакти. В bTV Новините имаме добър опит в съвместната работа с колеги от различни чуждестранни медии и вярвам, че и тази година ще се получи интересен европейски дебат.”

Явор Николов, главен редактор на btvnovinite.bg, сподели: „Изминалата година ни показа колко важно е да общуваме помежду си – и като европейци, и като българи. Липсата на диалог и нежеланието да чуем различната позиция ражда политически кризи не от вчера, но с COVID пандемията виждаме и как поляризацията по важните теми може да застрашава и отнема животи. Освен всичко друго, светът е изправен пред важни въпроси за решаване – в геополитически, икономически, екологичен и здравен план. Работещите решения винаги са плод на диалога и „Европа говори“ превръща водещите медии на континента в платформа именно за това – да търсим заедно отговор на предизвикателствата“.

 

Всеки гражданин с позиция може да се включи в дебата като отговори на въпросите в анкета, публикувана на btvnovinite.bg. След регистрацията си респондентите ще бъдат групирани с партньор за разговор от друга европейска държава, който изразява различни политически възгледи. Разговорите са индивидуални, водени на английски език и се провеждат главно чрез видеоразговори. До декември участниците ще имат възможност да проведат няколко дискусии, в групи с различни партньори. Темите включват европейското изискване за ваксинация срещу коронавируса, забраната за автомобили, задвижвани от газ, бензин или дизел, въвеждане на безусловен базов доход и др. На 12 декември Europe Talks ще завърши с дигитално закриващо събитие.

Идеята за „Europe Talks“ се основава на проекта на ZEIT-ONLINE „Germany Talks“, който стартира преди 4 години, като дискусионен формат, който обединява хората от различни политически възгледи за частна дискусия. В сътрудничество с медийни партньори това дава началото на международната платформа „Разговорите в моята страна“, която вече улеснява програмите за диалог в 15 държави. Повече от 200 000 души по целия свят вече са се регистрирали чрез платформата, за да участват в политически разговор индивидуално.

ПОСЛЕДНИ

Реклама