Младежки стартъп форум „Изгряващи звезди“: онлайн и с рекорден брой участници

Водещата на „Преди обед“ Деси Стоянова е част от звездното жури, което връчва наградата на медиите „Малки стъпки към успеха“

Реклама

От 8ми до 12-ти юни за първи път в изцяло онлайн формат ще се проведе най-голямото младежко стартъп събитие в страната – търговското представяне на младежките стартъпи на Джуниър Ачийвмънт България (JA България). Представянето на екипите е част от 12-тото издание на форума „Изгряващи звезди“, а bTV Media Group e сред медийните партньори на събитието. 

Форумът ще събере най-добрите екипи, участвали през тази учебна година в програмите „Учебна компания“ (ученици), призната от Европейската комисия за най-добрата практика в обучението по предприемачество и студентския преакселератор на JA и The Edge: R&BD, програмата “Beyond”.

Близо 1000 са учениците и студентите от цяла България, поканени да демонстрират своите продукти и услуги, разработени през годината, с онлайн презентация пред жури, между 8 и 12 юни. Общо 115 ученически стартъпа бяха регистрирани за регионалното състезание на учебните компании на JA през април, но поради обявената национална епидемиологична обстановка, петте събития бяха отменени. Екипите, регистрирани за регионалните състезания са поканени да участват в националния финал „Изгряващи звезди“, при представяне в срок на отчети за дейността и финансите, изработена канава на бизнес модела и изпратена презентация. На 20 май ще стане ясно кои са финалистите, които ще се борят за приза „Най-добра учебна компания на България“ и участие на международния финал на Джуниър Ачийвмънт Европа през през юли, под домакинството на JA Португалия.

В рамките на форума „Изгряващи звезди“ ще се представят и 8-те стартъпа-финалисти от преакселератора “Beyond“. Екипите работят в три направления – Интелигентни градове, Медицина и здравеопазване и Суровини и кръгова икономика, съответно с ментори и подкрепа от Citi, Novartis и EIT Raw Materials. За всяко от трите направления екипите ще се състезават за награди и подкрепа на стойност до 5000 лева, която включва парична награда и менторство за доразвиване на идеята. Студентите ще се борят за приза „Най-добър студентски стартъп на JA“ и участие в международното състезание на студентските стартъпи на JA Европа, в края на юни.

Специалната награда на медиите „Малки стъпки към успеха“ ще бъде присъдена от жури в звезден състав: Десислава Стоянова от bTV „Преди обед”, Даниела Русева, главен редактор на Economy.bg, Любомира Константинова от програма „Христо Ботев“ на БНР, Александра Козбунарова от Trending Topics България, Теодора Лапшова от „Иновативно“ по БНТ, новинарят и алумни на JA Филипа Иванова от БНТ, Зорница Стоилова от Капитал, Таня Кръстева, програмен директор на Bloomberg TV България Евелина Павлова, основател на Teen Station и радио водещ в FM+ и Димитър Вучев от Business Daily по ТВ Европа.   

Форумът „Изгряващи звезди“ ще стартира на 8 юни и ще завърши с официална  церемония и връчване на награди, на 12 юни от 10:30 до 12:00 часа. В следобедните часове между 8 и 11 юни ще се представят класираните ученически екипи, а на 11 юни са презентациите на студентите. Стартъпите ще се борят и за редица награди в специални категории, осигурени от партньори на JA България в провеждане на форума: “Digital Creativity“ на Oracle Academy, “LifeChanger” на MetLife, “Go Digital“ на А1 България, „Най-креативна маркетингова стратегия“ на Nestle, наградата на Европейския институт за иновации и технологии „Суровини“ (EIT Raw Materials). JA България ще отличи преподаватели и училища с най-голям принос за предприемаческото образование, a Министерството на икономиката за шеста година ще избере най-добрия екип в рамките на своя конкурс за търговска марка „Брандико“, който се провежда в партньорство с JA България.

Партньори на 12-тия форум „Изгряващи звезди“ са: Citi и Фондация „Сити“, MetLife и Фондация „МетЛайф“, EIT Raw Materials, Oracle Academy, A1 България, Swiss Education Group, Нестле, Ваптех АД и Международното висше бизнес училище.