На 3 март от 20:00 ч. bTV ще излъчи „Новоселско въстание“

Новият филм от документалната поредица „Неразказано в историята“ представя най-масовото въстание в българската история

Реклама

Навръх националния празник на България, 3 март,  от 20:00 ч. bTV ще излъчи премиерно филма „Новоселско въстание“, част от документалната поредица „Неразказано в историята“. Малко известни факти за най-масовото въстание в българската история и в същото време най-малко познатото за широката публика, Новоселското въстание носи кървавите белези на Батак и Перущица, но остава в историята с това, че обявява Първата Българска република, просъществувала само 9 дни.

Върху пожълтелите страници на един черковен псалтир неизвестен автор е оставил бележката: „Да се знае какво се случи в лето 1876-о, кога се потъпка и изгори Ново село за народност...“. По време на най-масовото въстание, познато на българската история, загиват близо 700 души, опожарени са невиждан брой къщи, но няма нито едно предателство. Новоселското въстание има своя Георги Бенковски, своята Райна Княгиня и своя пламенен вдъхновител, който казвал на селяните „Продай си нивата, купи си пушка!“, има своя палач и своята Баташка църква, по вратите на която още се виждат дупките от куршуми.

Модератор в епизода е проф. Атанас Семов - настоящ конституционен съдия и потомък на род от бунтовните села, участвали във въстанието и обявили републиката. Професорът е посветил живота си на тази героична и изпълнена с бели петна част от българската история, и внася в нея истинска емоция, патос и заряд. Неговият баща, големият писател и публицист Марко Семов, е роден в с. Видима, днес квартал на град Априлци и през целия си живот е полагал усилия подвигът на предците му да не бъде забравен.

В деня на националния ни празник bTV ще предложи на зрителите в своя прайм тайм вълнуващо преживяване, изпълнено с впечатляващи и страховити подробности, вдъхновяващи личности и горещ патриотизъм. С модерна визия, достъпен език и с множество кинематографични възстановки, филмите от документалната поредица „Неразказано в историята“ представят малко известни факти от българската история със силен емоционален елемент.

Гледайте на 3 март от 20:00 ч. по bTV.

ПОСЛЕДНИ

Реклама