Нели Тодорова, големите финанси и сметките на баба Тинка

Репортерът на годината на bTV Новините застава от другата страна на микрофона пред в. „Всичко за семейството“

Реклама

„Когато по телевизията се говори за пари, тя със сигурност е или на екрана, или зад кадър. Икономист по образование и репортер по душа, Нели Тодорова успешно комбинира двете си страсти в bTV Новините. Явно е напипала най-горещите теми през годината, защото получи традиционната награда "Репортер на годината" в медията. Нели заслужи отличието със задълбочени разследвания по скандала "Терасагейт", както и с отразяването на значими събития като теча на лични данни от НАП, проследяването на проектите за АЕЦ "Белене" и "Турски поток", както и други актуални теми от България и света.“

Пред в. „Всичко за семейството“ журналистката говори откровено в рубриката „Зад кадър“.

„От всички награди, които имам или пък бих могла да получа, "Репортер на годината" на bTV със сигурност е най-ценната“ - казва Нели пред седмичника. Просто защото тя идва от колегите й. Според нея всеки човек, като се прибира вечер вкъщи, трябва да може да си каже "Днес дадох най-доброто от себе си". Без значение дали става въпрос за проблем с мащабите на "Апартаментгейт", при който постовете си губят министри или за счупени дръвчета на улицата.

"Има, разбира се, дни, в които нещо не се е получило по най-добрия начин. Можело е да стане и по-добре. Най-важното обаче е да не правиш компромис със себе си“, смята репортерката.

Самата тя е отразявала визити на държавници от Буш до Путин, както и тежки протести, но хората, които не забравя никога, са съвсем обикновени. Като баба Тинка от "Люлин", на която "Топлофикация" се опитала да вземе 4000 лева. Тази баба Тинка всяка пролет не пропуска да зарадва Нели с мартеница.

Всяка финансова новина е интересна, но преведена. "Ако кажа, че в закона за акцизите се предлага промяна на специфичната или адвалорната ставка, това звучи като на марсиански език. Ако обаче кажа, че така определен клас цигари ще поскъпнат или поевтинеят, със сигурност ще спечеля вниманието ви", обяснява журналистката. След като завършила икономика, години наред се учила да "превежда. „Колегите, които са били около мен преди 10-15 години, помнят как по 5-6 пъти пишех един и същи текст, четях им го и питах дали го разбират“, споделя тя.

За интервюирането, Нели е категорична, че ако те е страх от човека, когото отиваш да интервюираш, по-добре е да не тръгваш. „Зрителят ще усети, че не питаш каквото трябва и ще олекнеш. В нашата професия няма място за компромиси", убедена е репортерката.

„В журналистиката се "краде", защото са много редки случаите да имаш наставник, който да те държи за ръката, да ти казва какво да правиш и какво не. Крала съм от всеки глас в радиото, от всяко лице на екрана. От всекиго има какво да научиш. От един какво да правиш, от друг какво да не правиш“, обобщава Нели Тодорова.

Цялото интервю с репортера на годината на bTV Новините можете да прочетете във в. „Всичко за семейството“.