Отличия за bTV Новините в журналистическия конкурс „Светове и цветове“

Реклама

Единадесетото издание на журналистическия конкурс „Светове и цветове“, организиран от Сдружението на испаноговорящите журналисти в България, номинира и отличи четирима представители на новинарската редакция на bTV Новините. 

Криминалният репортер Владислава Тричкова получи престижната награда за професионална и гражданска етика „Самуел Франсес“ в категория „Телевизия“ за своя филм „Дестинация: Оцеляване“ – разказ за историите на българи, избягали от родината си за трансплантации в чужбина.

 

„Много е тъжно, когато се налага да разказваме за хора, на които им се налага да избират дали да останат в родината си или да тръгнат на път да спасят живота си. Исках да разкажа за най-добрите в трансплантациите, и то в цял свят, и дано успеем да вземем нещо от тях“, сподели Владислава Тричкова.

Номинации в наградата за екология, култура и традиции „Светове и цветове” бяха връчени на репортерите от уикенд блока на bTV “Тази събота и неделя“ Станчо Станчев – за интервю с „посланика на испанския хамон” Флоренсио Санчидриан, както и за Цветелина Петрунова за интервю с известната испанска дизайнерка Агата Руис де ла Прада.

 

Номинация в категория „Телевизия“ на наградата за кореспонденция от и за испаноезичния свят „Светлана Плашокова” получи и дългогодишният оператор на bTV Иван Филчев, за филма „El Bullgy” („Българинът”) – историята на Илиян Маринов, създал ресторант „България” в Хавана, Куба.

Конкурсът „Светове и цветове” се провежда ежегодно в памет на отишлите си през 2012 г. журналисти испанисти Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес. В него се присъждат почетните отличия „Обединители на култури” на личности и институции, допринесли за сближаването между културите на България и испаноезичния свят, както и три журналистически награди в три категории: „Печатни и онлайн медии”, „Радио”, „Телевизия”. На тържествената церемония вчера свои поздравления отправиха посланиците и почетните консули на представените в България испаноезични страни, както и представители на Институт „Сервантес”- София. Сдружението на испаноговорящите журналисти в България (СИЖБ) отбелязва през 2023 г. и 20 години от основаването си.