Петя Дикова: Кралското семейство е една приказка, от която всички можем да се поучим

Реклама

Снимка: Фокус

 

„Много се вълнувам от думи, които понякога са изпразнили част от съдържанието си, като "традиция" и "памет". Много бих искала самата аз, моето семейство и обкръжение да се поучим от хубави примери“, каза водещата на bTV Петя Дикова при гостуването си в предаването „ Един неделен ден по шосето“ на радио Фокус. Тя коментира коронацията на крал Чарлз III и специалното студио на bTV по повода, на което беше водеща заедно с Васил Христов от Лондон.

"Кралското семейство умее да разказва приказки. Много от големите умове на България, когато се изказаха в контекста на коронацията, всички се обединиха около общата теза, че тук много по-малко ценим ценностите, традициите и паметта. Затова за мен това освен едно показно как в ерата на дигиталното, когато имаме изкуствен интелект и пращаме хора на космически туризъм, ние всъщност може да приковем вниманието на целия свят върху едни мъже и жени в роби, които си разменят корони. В една церемония с три корони, две карети и наистина смятам, че можем да вземем нещо, което да ни направи малко по-съвестни ние българите", каза още тя.

Според нея при кралското семейство има една опаковка на уважение, добронамереност, спазване на протокол, дистанция и уважение към по-възрастния.

"Mного често в нашето общество сякаш не просто всяко чудо е за три дни, а за три часа. Имам комплекс и тъгувам по това, че много често паметта ни е краткосрочна. Отиват си наши любимци в изкуството и науката, дори политици, които хората са обичали и те много бързо биват забравени. Новото, дигиталното, някакси много бързо изтрива аналоговото, но аз съм далеч от такъв сблъсък между old school и новото. Просто казвам, че когато гледам към тяхното семейство изглежда, че има значение какво е направил баща ти преди теб, дядо ти и всички останали 43-ма крале преди тях. Понякога у нас се чувствам сякаш няма значение какво си направил вчера, има арогантност, "всичко започва от мен", "всичко започва от днес", "всичко започва от опаковката". И това е моята лична борба, моят личен протест и моят личен избор да избирам от кого да се опитвам да се уча и да ставам по-добра", каза още Петя Дикова.

Цялото интервю на Петя Дикова може да чуете тук.