Поли Гергушева - да съзнаваш щастието

Радостина Колева от „Cultinterview“ разговаря с новата водеща на късната емисия на bTV Новините

Реклама

„Усмихната, но и естествена, та дори и директна. Това е рядка комбинация за жена в днешно време, но Поли е такава. Страхотно ценно. Защото виждаш, че човекът отсреща няма да те излъже. Пред нея наскоро се отвори възможността да бъде водещ на късната емисия новини на bTV и тя я грабна, допълвайки себе си като майка и личност“. Така авторът и редактор на сайта “Cultinterview” описва Поли Гергушева след срещата им на живо само седмица след като журналистът на bTV се завърна от майчинство и седна в новинарския стол.

Лесно ли се свиква с преминаването от един тип информация - към друг?

Много е различно. Да си репортер, да си водещ на лайфстайл предаване и водещ на новини са коренно различни професии. Работата на репортера е изключително динамична. Тя е отсега за след малко. Там нямаш време да се бавиш, бързо трябва да събереш информация от няколко източника. Трябва веднага да си на мястото на събитието и да го предадеш по най-точния начин на зрителя.

В лайфстайл предаването се водят разговори с различни събеседници. Там се изискват други умения, както и предварителна подготовка, да си научил нужното за конкретния човек, защото трябва да го представиш в по-различна светлина от тази, в която са го виждали зрителите до момента. Няма стойност в това да повтаряш същите интервюта, които този човек е давал – ценното е да го покажеш в по-различна, непозната и любопитна светлина

Ако можеш.

Да, много е важно това “ако можеш”, защото някой трябва да ти е показал как става или да го носиш вътре в себе си. Трябва да съумяваш да скъсяваш дистанцията, да му влизаш под кожата, да знаеш как да направиш разговора приятен и събеседника благосклонен да сподели онова, което не е имал намерение да споделя.

Водещият на новините на първо място трябва да представи актуалните новини обективно и безпристрастно, без да показва симпатия към едната или другата гледна точка или към дадена политическа формация, доколкото е възможно да не показва личната си емоционалност, представяйки трагична новина или инцидент. Естествено, трябва да запазиш човешкото у себе си, но не можеш да си позволиш да се разплачеш в ефир или да се разсмееш при дадена куриозна новина на финала на емисията. Това би било непрофесионално. В същото време трябва да вдъхваш доверие в зрителя. Той трябва да е сигурен, че това, за което говориш и предаваш като информация, са фактите.

Определено поведението и при трите е различно. Когато представяш новините, трябва да си по-обран. Водещите на емисиите обаче не са просто говорители.

Помниш ли времето, когато водещите бяха наричани говорители наистина? Как гледаш на това сега?

Убедена съм, че за част от хората водещият на новините все още е просто говорител. И до ден днешен го чувам като реплика: “Какво толкова правиш? Сядаш и прочиташ едни новини.”. От една страна си казваш, че е малко обидно спрямо труда ти и цялата предварителна работа и подготовка, която изисква всяка емисия, а от друга - хората не са длъжни да знаят естеството на работата ми.

Значи го правиш така, че да изглежда лесно.

Да, което до някаква степен е похвално. Не е приятно да бъдеш подценяван. Искрено се надявам хората все повече да се интересуват от нашата професия и да знаят в какво се състои работата на журналиста. Защото за да се довериш на някого, трябва да търсиш скритото под повърхността.

Как се подготвя Поли Гергушева за новинарските емисии на bTV? Открила ли е границите на щастието? Как променя майчинството и кога намира време за себе си? Отговорите на тези и още въпроси вижте в цялото интервю на водещсата на bTV Новините за cultinterview.com ТУК>>>