Поредно признание за bTV: Добромир Иванов и Мария Ванкова - победители в конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ 2020

Операторът на годината на bTV Новините заслужи Голямата награда в конкурса с филма си „Дишай!“

Реклама

Репортерът с ресор здравеопазване и социални теми - Мария Ванкова, и операторът на годината на bTV Новините – Добромир Иванов, са сред победителите в деветото издание на конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ 2020. Те бяха отличени сред 52-ма журналисти с общо 106 номинирани материала във всички 4 категории.

„Човекът, който впечатли най-силно журито на наградите тази година и става носител на Голямата награда „Валя Крушкина - журналистика за хората“, е Добромир Иванов от bTV Media Group, с материала „Дишай!“, заявиха организаторите на конкурса.

През пролетта на тази година дългогодишният оператор на bTV прекара повече от денонощие в защитен костюм, носейки маска, специален шлем и камера в отделенията на Александровска болница, в които се грижат за болни от COVID-19. Резултатът от тези 26 часа - ексклузивен разказ отвътре с филма „Дишай!“ в bTV Репортерите, посветен на всичко, което се случва с пациентите в лечебното заведение.

Добромир Иванов е част от екипа на bTV от самото начало на телевизията. През неговия обектив зрителите видяха изборната драма в САЩ през ноември, а точно преди месец екипът на нюзрума го избра и за оператор на 2020 година в традиционната си класация.

Репортерът на bTV Новините Мария Ванкова пък е победител в най-оспорваната категория „Електронна медия“. Тя спечели гласовете на журито със своя материал „Лекарство на всяка цена“. Излъчен в bTV Репортерите, той разгадава загадката как и защо за едно и също лекарство здравната каса плаща в пъти повече на частните болници спрямо държавните. Филмът разкрива хронологията на една поправка в закона за обществените поръчки, с която частните болници са изключени от възложителите на обществени поръчки. Крайният резултат – не провеждат търгове за лекарства, съответно – цените, на които ги купуват (касата възстановява този разход), са в пъти по-високи от тези, на които ги купуват държавните лечебни заведения. Засегната тема е от голям обществен интерес, защото показва неефективно изразходване на парите от здравни осигуровки в полза на частни интереси.

Мария Ванкова е сред най-изявените журналисти с ресор здравеопазване и социални теми у нас. Част от работата ѝ включва отразяването на протестите на майките на деца с увреждания, осветляването на съмнения за злоупотреби със социалните помощи, разследването за кибер ножа за лечение на онкоболни, който не работи, а държавата е платила милиони за него, както и много други. За приноса си като журналист, Мария е носител на редица отличия.

На престижната трета позиция в категорията „Електронна медия“ е класиран още един журналист в нюзрума на bTV – Десислава Ризова с филма „Проектът „Камчия“.