Повече от 307 тона хуманитарни помощи са изпратени към Украйна

Обобщението на Датския Червен кръст включва и помощите от БЧК

Реклама

Според публикация на Датския Червен кръст: „до 10 март спасителните операции са осигурили повече от 307 тона хуманитарни помощи, получени от нашите партньори Български Червен кръст, Румънски Червен кръст, Италиански Червен кръст и Турски Червен полумесец. Те са разпределени в цялата страна до клонове на Украинския Червен кръст, а до момента в логистичен хъб на румънско-украинската граница  са получени над 660 тона хуманитарна помощ.“

Хуманитарните доставки включват също лекарства, хигиенни принадлежности, одеяла, палатки, други предмети за подслон, вода и др.

Датският Червен кръст осъществява логистична подкрепа за незабавен отговор на хуманитарните нужди след ескалацията на конфликта от 24 февруари. Приоритет е да се гарантира, че клоновете на Украинския Червен кръст в най-засегнатите от конфликта райони имат достъп до помощ и подкрепа, от която се нуждаят, за да предоставят животоспасяваща поддръжка на хората, засегнати от конфликта.

От страна на Българския Червен кръст е оказана следната помощ до момента:

 • Изпратени 13 камиона с хуманитарна помощ за нуждаещите се чрез Украинския Червен кръст с над 200 тона дарения. Индивидуалните дарители са приблизително 3500, само за София те са 1400, а корпоративните – над 120, като за София са 74.
 • Организацията вече предоставя материални помощи, дарени от граждани и фирми по Националната кампания, и на пристигнали в България украинци, засегнати от конфликта - одеяла, дрехи, обувки, детски храни и играчки, медикаменти, хигиенни материали и др.
 • БЧК предоставя от Бедствения си резерв сгъваеми легла с матраци, одеяла, комплекти спално бельо, възглавници за нуждите на настанени украинци в хотели и в бази на държавни и общински институции.
 • В координация с държавните институции, областните управи и местната власт БЧК стартира и предоставянето на индивидуална финансова помощ за пристигналите от Украйна по Правила за отпускане на парична помощ за украински граждани, приети от Комисията за управление на набраните средства по Националната кампания на БЧК.
 • Гореща телефонна линия за психосоциална подкрепа в Контактен център, която работи всеки ден, като във вторник, петък и неделя дежурят доброволци, владеещи украински и руски език – 0800 1 1466.
 • Безплатна телефонна линия по здравни въпроси всеки ден от 8 до 20 часа – 0800 20 101.
 • Електронен регистър за предложения за настаняване на украински граждани – в сайта на БЧК, който ще мигрира към правителствения сайт в помощ на Украйна.
 • Вграден линк на уебстраницата за жестомимичен превод на украински за пристигащи хора с проблеми със слуха.
 • В БЧК се получават заявки за възстановяване на семейни връзки.
 • Начините за дарения са посочени на сайта на БЧК и в профилите на организацията в социалните мрежи.
 • Набрани средства към 14 март 2022 г. – 2 465 929 лв. (дарени от 5 737 индивидуални и 286 корпоративни дарители).
 • Кратък номер 1466 – повече от 62 000 SMS-а.

Как да помгенете - следете актуалната информация в сайта на БЧК тук >>