Радиана Божикова бе избрана за „Личност на годината“ 2023 на CME

Реклама

Снимка: Андрей Рашев, bTV

Журналистът на bTV и автор на редица авторски рубрики, филми и поредици за документалистика Радиана Божикова, бе избрана за "Личност на годината“ 2023 (Personality of the year 2023) на годишните награди на CME. В силна конкуренция с изявени журналисти от Централна и Източна Европа, яркият талант на Радиана да разказва вдъхновяващи истории, които докосват аудиторията, беше високо оценен от ръководителите на медии от 6 държави в групата на CME.

Радиана Божикова с Ралф Бартолайт, главен изпълнителен директор на bTV
Снимка: Евгений Милов

„На първо място това отличие за мен означава - доверие. За мен самата номинация е израз на уважение  към труда ми. bTV е медия, която създава среда за разгръщане на личния потенциал и аз съм изключително благодарна за всички възможности. Наградата ми носи увереност, но и силно чувство за отговорност за това, което предстои да създавам.“ – казва Радиана. Нейното професионално развитие и международни успехи, които постига с екипа на bTV с документалния филм „Аз съм Бурнеша. Последните клетвени девици на Албания“, са в основата на високото признание.

Допълнителна информация за Радиана Божикова:

Радиана Божикова започва своя професионален път като стажант-репортер в bTV през 2017 г. От септември 2018 г. е репортер в съботно-неделния сутрешен блок „Тази събота и неделя”, където среща зрителите с изявени родни и чуждестранни творци в областта на културата. През 2019 г. започва своя авторска рубрика с истории за българските села – „Изгубени във времето“. През 2022 г. е автор и на поредицата „Наоколо“ в същото предаване. От есента на 2023 г. Радиана създава с екипа на телевизията документалната  поредица „bTV разказва“, която се излъчва всяка неделя от 16:00 часа. 

Радиана Божикова е сред най-награждаваните журналисти в редакцията на bTV Новините. Автор е на няколко издания в поредицата „bTV Репортерите“. Само за година и половина – през 2022 и 2023 г., документалният филм „Аз съм Бурнеша. Последните клетвени девици на Албания“ на Радиана Божикова и оператора Добромир Иванов получава седем международни и три български отличия. Филмът е представян пред публика в Швейцария, Италия, Индия, Косово, а в края на месец септември 2022 г. и в Албания. Друг от впечатляващите ѝ проекти е филмът „Kато птиците“, който ни среща с хората, които говорят „птичия език“. 

ПОСЛЕДНИ

Реклама