Ралф Бартолайт: Телевизията остава лидер в предлагането на видео съдържание на българския пазар

Главният изпълнителен директор на bTV Media Group с интервю за развитието на компанията и ролята на медиите в съвременния свят

Реклама

Г-н Бартолайт, изминаха 10 месеца откакто поехте поста на главен изпълнителен директор на bTV. Какви са вашите цели и амбиции? Какво постигнахте и какви са плановете ви за следващата година, за да увеличите растежа и позиционирането на bTV?

Успях да се адаптирам бързо към средата. От началото на годината сме съсредоточени Върху бизнес целите и стремежа ни да създаваме качествено съдържание на всички bTV платформи. Обновихме портфолиото и разширихме обхвата на развлекателните формати, фокусирани сме върху дигиталните канали и предлагаме повече възможности в радиоканалите. Стремим се да създадем модерна и разнообразна кросмедийна среда, която да отговаря на нарастващото търсене "тук и сега". Това е нашият ясен подход към развитието на бизнеса, който следвахме през тази година и ще следваме през 2024 г.

Зад всяка новинарска емисия, всеки сценарий, всяка програма и всяка дигитална промяна обаче стои нашият потребител. Всичко, което правим, има за цел да държи аудиторията ни ангажирана, като я информира или забавлява. Искаме потребителите да ни намират лесно и достъпно на всяко устройство или място, което изберат. Нашата философия е да се съсредоточим върху това да предоставим на клиента неговото съдържание по всяко време и навсякъде. Пазарната ни аудитория е жадна да бъде информирана, забавлявана и лично ангажирана - именно тук идва синергията между различните канали и платформи.

Вие имате голям международен опит като журналист и медиен експерт в утвърдени гиганти като ProSieben Sat.l Media SE, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Deutsche Presse Agentur. Какво пренесохте от своя опит в България?

Щастлив съм да бъда тук и да допринасям за развитието на bTV. Разчитам несъмнено на моя богат международен опит, но така също се осланям и на експертизата на чудесните професионалисти в компанията. През годините в чужбина съм се посвещавал на различни проекти в областта на медийните и развлекателните формати, производството на съдържание и цифровите технологии. Нашите развлекателни и риалити формати, заедно с новините и актуалните предавания, остават неразделна част от мултиплатформения ни бизнес. Усилията ми и на екипа са насочени в тази посока - да продължим да създаваме модерно мултимедийно забавление, което е насочено към младата и градска аудитория, но и към по-широката телевизионна аудитория в страната. За да постигнем тези цели, непрекъснато добавяме повече технологии и иновации в програмите и развиваме дигиталното си присъствие.

bTV откри новия телевизионен сезон с голямо събитие и представи обновена програма и нови лица в ключови предавания. Обявихте и новина за турските сериали. Какво да очакват зрителите пред екрана, след като е явно, че bTV се променя?

Промените в актуалните предавания са свързани с концепцията ни за разнообразяване и по-силно застъпено политематично съдържание. Новият сезон есен 2023 г. предлага надграждане на съдържание във всички наши формати и платформи, както и забавление и развлечение от дневните теми. Това търсят зрителите. Десетият сезон на “Гласът на България” е сред най-гледаните риалити предавания. Обновихме концепцията на "Фермата", което е друго популярно предаване в праймтайм програмата ни. В един от най-добрите ни формати, "MasterChef", въведохме ново жури, което привлича разнообразна аудитория и надгражда шоуто. В началото на есента излъчихме специални епизоди на "Стани богат", които се радваха на голяма популярност и можем да кажем, че това е една от любимите игри на българите в ефира. Потвърдихме и плановете си да заменим турските сериали в праймтайм с друго развлекателно съдържание в основния канал bTV. Има още много какво да споделим за развитието на нашето портфолио, но ще го направим на следващ етап.

Каква е ролята на медиите и журналистите в днешния ден, с какво допринасят за устойчивото функциониране на обществата?

Когато започнах кариерата си в медиите, напълно осъзнах значението им за обществото, особено за общностите, които са 6 процес на трансформация. Медиите държат отговорни управляващите и отразяват всички социални проблеми. Ролята им е изключително важна, не само защото адекватно информират за най-интересните неща, които се случват в живота на хората, но и защото действат като морален компас за всички, които участват в обществените процеси. Аз се доверявам безрезервно на медиите и затова работя в медия. Независимостта и професионализмът на медиите са в основата на демократичните общества.

bTV е част от голямото семейство на СМЕ, собственост на PPF, и амбицията на групата е да трансформира медийната индустрия. Какво значи това за българския пазар, тъй като вие прилагате на практика тази стратегия?

bTV е утвърден самостоятелен и доказан бранд през последните 23 години в България. Като част от СМЕ - водеща компания за медийно и развлекателно съдържание в региона, бизнесът ни се асоциира естествено и логично с иновации, стандарти на работа и ярка идентичност. Това говори за устойчивост във времето и силна връзка със зрителската аудитория. Всеки наш бранд и платформа носят заряда и тежестта на основния канал bTV. В тази посока се развива нашата стратегия, а и стратегията на всички пазари, където СМЕ оперира - да разказваме смислени истории и да вълнуваме хората пред екрана. След придобиването от PPF през 2020 г. СМЕ се превърна в най-големия, най-устойчивия, най-инвестиращ и най-значим телевизионен оператор в Централна и Източна Европа, който е в отлична позиция за разгръщане на мащаб и растеж. Основната сила на СМЕ е способността да адаптира и разказва локалните истории, които резонират с аудиторията. Затова и нашият дългосрочен план за създаване на съдържание и дигитална адаптивност са в основата на стратегията на СМЕ.

Цялото интервю може да намерите в ноемврийския брой на сп. Форбс или онлайн тук.