Репортерът на bTV Диана Теодосиева: Сбъднах мечтата си да работя това, което ми носи радост

Реклама

Нов гост в рубриката "Формулата за успешна кариера" на Dir.bg е репортерът на bTV и „Тази сутрин“ Диана Теодосиева. За първите стъпки в кариерата и за мечтите в журналистическата професия, вижте какво отговаря тя.

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и как се случиха те?

Телевизионния си път започнах в края на втори курс, когато кандидатствах за лятната стажантска програма на bTV. Тогава започнах като стажант-репортер в сутрешния блок и явно много се харесахме с колегите, защото вече две години сме заедно и продължавам да се уча всеки ден.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Винаги съм искала да работя в телевизия, от малка гледах новини и публицистични предавания и се възхищавах на репортерите, които се включваха от различни точки и отразяваха събитията у нас и по света. Цялата тази динамика, фактът, че събития от цял свят могат да се съберат в малкия екран, ме вълнува дори и в момента. Дори, когато бях съвсем малка, дядо ми, като може би всеки един дядо, ми казваше как като порасна трябва да стана лекар, а аз шеговито му отвръщах "не, дядо, ще ме гледаш по телевизията" и ето, че днес шегата е реалност.

Успяхте ли да сбъднете мечтите си? Достигнахте или ги надминахте?

Сбъднах мечтата си да работя това, което ми носи радост. Но аз съм твърде голяма мечтателка и мисля, че винаги ще има нещо ново, за което тайничко да си мечтая, но със сигурност възможността, която имам в момента е нещо, което винаги съм искала и нямам търпение за всичко останало, което предстои.

Има ли нещо, което бихте променила тогава, ако можеше да се върнете в тези години?

Няма нещо, за което да съжалявам и преди, и сега. Смятам, че всяко едно нещо се случва с причина и ни прави хората, които сме. Всяка среща, успех или провал ни учат на нещо и ни изграждат както в професионален, така и в личен план.

Какво е мнението Ви за стажовете? Колко важни са те за един млад човек?

Изключително важни. Със стажа ти се запознаваш с професията от първо лице и така можеш да разбереш дали всъщност това е твоето нещо. А и разбира се, практиката е единственото нещо, което може да те научи. Нито една теория, прочетена книга или положен изпит не може да ти даде това, което ще ти даде стажът.

Каква е рецептата за кариерен успех на Диана Теодосиева?

Много желание и любов. Човек винаги има съмнения, затова има нещо, което винаги си казвам и то е, че ако това, което правиш, ти носи удоволствие, няма как да сбъркаш.

Ако трябва да дефинирате Вашата кариера до момента с 3 думи, кои ще са те?

Любопитство, отдаденост и динамика.

А какви са Вашите съвети към младите хора в страната? Ако зависеше от Вас, как бихте ги мотивирали да проведат стаж и да се развиват кариерно?

Да бъдат търпеливи и да не губят искрата в себе си. Понякога нещата не се случват точно така, както сме си представяли, нито пък толкова бързо. Но всичко се случва в правилния момент. Когато искаш нещо наистина и работиш за него, то несъмнено ще се реализира.

Коя е добрата новина, която искате да прочетете един ден и се е случила с Вас и Вашето семейство?

Има много добри новини, които искам да виждам постоянно и те не се свеждат само до мен и семейството ми, но искрено бих искала да знам, че всеки от нас вечер се прибира жив и здрав при близките си.

Цялото интервю на Бисер Кунчев с Диана Теодосиева може да прочетете тук.