Срещаме минало и настояще от музиката на Бургас по време на „Джаз в цялата страна“

Честваме Апостол Карамитев, Генко Генов и младите таланти на региона с концерт, джемсешън, музикални разговори и пряко излъчване по Jazz FM радио

Реклама

Четири събития в трите фестивални дни на „Джаз в цялата страна“ ще разкрият важни подробности от историята на бургаската джаз сцена и ще срещнат публиката с най-ярките творци в нейното съвремие от 28-ми до 30-ти юли. В програмата с вход свободен са включени концерт, джемсешън, провеждане на радиопредаване на живо с DJ сет, два разговора с музикални изпълнения. Те ще бъдат съпътствани от изложба със студентски джаз плакати, създадени в съвместен проект на Националната художествена академия и Jazz FM радио. Фестивалът тази година отдава почит към две важни за България творчески личности, родени в Бургас и допринесли за културното развитие на региона и на страната ни – създателя на „Златният Орфей“ Генко Генов, роден на този ден преди 95 години, и актьора Апостол Карамитев, век от чието рождение отбелязваме през 2023 г.

Пътуващият фестивал на Jazz FM „Джаз в цялата страна“ цели да срещне аудиторията на радиото с артистите там, където те творят и вдъхновяват своята публика, а също и да издигне нивото на джаз културата из всички краища на страната. Във второто издание партньор на е Община Бургас. Линк към Фейсбук събитието: Джаз в цялата страна 2023 | Facebook.

Водещи на фестивала ще са програмният директор на Jazz FM Светослав Николов – автор на инициативата и на програмата, и Таня Иванова – и двамата – водещи в ефира на радиото. В интервюта между изпълненията те ще представят музикантите на публиката на живо и на слушателите по Jazz FM радио, срещайки ги с културния живот в Бургас, с културната инфраструктура, с джаз историята и настоящето на града. Две от събитията ще се предават на живо в ефира на радиото, а други две ще бъдат записани за последващо излъчване.

Началото на фестивала на Открита сцена „Охлюва“ на 28 юли в 18 ч. поставя излъчване на живо на радиопредаването на Jazz FM за клубен джаз Jazztronica. Водещият DJ Mr. Moon – Младен Димитров, подготвя сет, в който той ще свири на перкусии, а тонрежисьорът на Jazz FM и музикант Владислав Мирчев ще партнира на бас китара.

В 19 ч. започва концертът „Jazz в цялата страна“, в който ще чуем младите дарования на Бургас и пазителите на традицията на оркестровото дело в града. Първи на сцената ще излязат талантливите ученици на вокалния педагог Мишел Дийн в Националното училище по музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ Мария Вандева, Иванжелина Трендафилова, Моника Миткова, Светлина Наумова. Ще чуем изпълненията и на най-младата участничка – 12-годишната Яна Праматарова, също ученичка на Мишел Дийн, която с нетърпение очаква да започне своята подготовка в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. Те ще поднесат джаз стандарти и вокализирани версии на инструментални пиеси.

Традицията на оркестровото дело в Бургас пази „Биг бенд Бургас“ с диригент Анастас Камиларов, които ще изпълнят джаз стандарти и на които солисти ще бъдат учениците от класовете по поп и джаз пеене в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ Аглая Тодорова (вокален педагог – Соня Пулева) и Мария Вандева, а също и Яна Праматарова. Специален участник ще бъде видният бургаски барабанист Асен Хайдутов.

Двама възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ днес продължават следването си в Консерваторията в Грьонинген в Нидерландия и се завръщат специално за фестивала на Jazz FM. Стелла Михайлова (вокал) и Михаил Михайлов (китара) основават там FromAroundCollective със своите български колеги Неделчо Нинов (тромбон), Марина Михайлова (тенор саксофон) и Теодор Тошков (барабани). В тяхното представяне на „Jazz в цялата страна“ гост ще бъде контрабасистът Краси Зафиров. Програмата им е с джаз стандарти в суинг, блус и баладично звучене.

Финалът на вечерта на сцената ще излезе голямата българска джаз певица Мими Николова, която ще изпълни две свои емблематични песни с възпитаника на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ Самуел Ефтимов на пианото. През 1958 г. нейната звезда изгрява с песента „Замълчи, замълчи“, увенчала финалната сцена от филма „Любимец 13“ с участието на Апостол Карамитев и Гинка Станчева. През 1965 г. в нейно изпълнение първа награда на първото издание на „Златният Орфей“ (тогава „Песни за българското Черноморие“) печели „Калиакра“ с композитор Ангел Заберски, роден в бургаския край – в Малко Търново.

За първи път на този концерт ще покажем снимки от историята на джаз живота в града, съхранявани в Държавен архив – Бургас и в частни колекции, а също и джаз постери на студенти от Националната художествена академия, създадени в съвместен проект с Jazz FM. Този акцент ще присъства и в следващите събития в събота и неделя в Регионална библиотека „Пейо Яворов“.

Музикалното наследство на Кирил Дончев ще бъде поставено в центъра на първото от две срещи-разговори с музикални изпълнения в бургаската библиотека „Пейо Яворов“ на 29 юли от 11 ч. В първата част на „Джаз историята на Бургас и региона“ маестро Дончев ще разкаже за работата си като композитор в местния театър, както и за духовия оркестър на града, на който той е ръководител в определен период. Синовете му Антони Дончев (пиано) и Георги Дончев (контрабас) ще импровизират върху негови творби, както и върху произведения на композитора и оркестров ръководител, автора на Химна на независимостта Георги Шагунов, чието дело продължава Кирил Дончев. Срещата ще е с участието на изследователката и писателка Румяна Емануилиду, радетел за съхраняване на историята и развитие на традицията. Тази среща ще бъде записана и впоследствие излъчена по Jazz FM.

Съботният ден ще завърши с пряко предаване на джемсешъни от Арт клуб „Мишел“ в Созопол. В 21 ч. на сцената ще излязат участниците в събитията от фестивала Мими Николова (вокал), Самуел Ефтимов (пиано), Младен Димитров (перкусии), Владислав Мирчев (бас китара) и всеки желаещ да се присъедини.

Заключителното събитие от „Jazz в цялата страна“ в Бургас ще бъде на 30 юли, в неделя, от 14 ч. отново в Регионална библиотека „Пейо Яворов“. Втората част на разговорите с музикални изпълнения „Джаз историята на Бургас и региона“ ще посветим на „Златният Орфей“ и песенното наследство. Мими Николова в акомпанимента на Самуел Ефтимов ще представи първата песен, отличена на национален конкурс – „Калиакра“, спечелила „Златният Орфей“ през 1965 г. На живо и на запис ще чуем още песни, които Мими Николова представя на този форум. Отново ще почетем Апостол Карамитев със „Замълчи, замълчи“. В концерта ще прозвучат още хитовете на Мими Николова „Вечерен сняг“ от Иван Теофилов (драматург в театъра в Бургас) и „Двата бряга“ (с текст на родения в Малко Търново и работил в Бургас Борис Априлов) и „Миговете идват изведнъж“ от заснетия недалеч от тук първи български музикален филм „Бягство в Ропотамо“ на Рангел Вълчанов. Мими Николова ще поднесе и две незаписвани от нея песни по стихове на родената в Бургас Росица Николова: „Ние пак сме влюбени“ и „Сянка“. И двете са свързани с любовта между нея и Милчо Левиев, който е автор на музиката. Още една бургаска връзка е участието в проекта на родената в този град и също възпитаник на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ Даниела Матева-Станкова като вокален треньор на Мими Николова. Тази музикална среща разговор отново ще бъде записана за последващо излъчване по Jazz FM.

Още за пътуващия фестивал на Jazz FM - на www.jazzfm.bg и на страницата на събитието във Facebook!