Станислава Цалова: Бях много щастлива, че избраха мен за автор на комикса „Зеленко и мисия Добрият пример“

Реклама

По повод световния ден на метеорологията (23 март) на гости на предаването на 24 часа „Кое от двете“ беше телевизионният метеоролог на bTV Станислава Цалова. Пред Виктория и Константина Костови тя разказа за връзката, която има с природата, още от детска възраст, както и за интерактивния комикс „Зеленко и мисия „Добрият пример“.

Кое е твоето любимо време?

Всяко време може да бъде много приятно. Проблемът напоследък е, че стигаме до крайности в метеорологичните явления. Когато е топло и ръми, е толкова освежаващо. Когато е слънчево без да бъде горещо, топлината на слънчевите лъчи носи огромна радост. Така че не мога да кажа кое ми е любимото време, стига да е безопасно и умерено.

Откога те вълнуват природните стихии?

Винаги са ме вълнували. Аз смятам, че всеки един човек се вълнува от това какво се случва – защо вали, защо гърми. Много пъти съм била сред деца, канили са ме в училища, в детски градини, и когато разказвам за времето децата толкова се вълнуват и разказват за техните преживявания.

Какво не знаят зрителите за вашата професия, какво остава скрито?

Синоптик означава да обхванеш обстановката с едно око, с един поглед. Това е произходът на тази дума. Ние сме телевизионни метеоролози в bTV, а синоптиците са в Национална метеорология и хидрология и на летищата. Нашата роля е на комуникатори, защото науката е малко по-сложна за разбиране. Ролята на телевизионния метеоролог е да каже с кратки и прости изречения какво точно ще се случи. Защото когато се каже, че област на ниско атмосферно налягане се приближава към нашия регион, не става ясно за хората какво следва това.

Ти си автор на детския комикс „Зеленко и мисия „Добрият пример“. Как един метеоролог става автор и създател на графичен роман?

Този интерактивен комикс, който всеки може да намери в интернет, всъщност е плод на цял екип, който вложи много усилия в създаването му. Ако сте го разгледали, сте видели, че той наистина е много забавен. В този комикс ние превърнахме Зеленко в супергерой, който помага, който е много остроумен, който има чувство за хумор. Искахме да бъде един комикс, свързан с радостта от живота, но и с това да пазим природата. Аз много милея за природата, особено природата на България и още от самото начало съм подкрепяла всички кампании на „Да изчистим България заедно“ и „Добрият пример“. По време на пандемията bTV не искаше да тласка хората да се събират в групи, дори с тази благородна идея да чистят. Това, което можехме да направим, беше нещо, което да помага на децата, докато са си вкъщи да развият чувство за любов и грижа към природата. Така се роди идеята да направим този комикс. Бях много щастлива, че избраха мен за автор, защото имам две деца и точно в този момент много исках да пиша детски книги, даже бях написала няколко малки книжки.

Цялото гостуване на Станислава Цалова в „Кое от двете“ може да изгледате във видеото тук.

ПОСЛЕДНИ

Реклама