Станислава Цалова: Климатът много бързо се променя

Реклама

 Синоптикът и водещ „Прогноза за времето“ на bTV Новините Станислава Цалова даде интервю за в-к „24 часа“, в което разказва как протича ежедневието ѝ и как съвместява успешно работните и семейни ангажименти. Станислава е дипломиран метеоролог, а в момента е и докторант в катедра “Метеорология и геофизика” в Софийския университет. Работи от самото начало в bTV през 2000 г., и е горда и щастлива майка на две деца - Светослав и Антонина.

Ангажиментите в телевизията, докторантура, писане на домашни и тренировки на децата, забавления и извънредни събития - така протича един ден от всекидневието на Станислава.

“Ако имам трудности с организацията на деня, взимам едно от децата с мен в bTV. Te много обичат да идват в телевизията”. Светослав тренира хокей, а Антонина - фигурно пързаляне. И двете деца са вече в началното училище. Да са добри хора и да не се отказват пред трудностите - на това иска да научи чаровната водеща децата си. Но знае, че на каквото и да ги учи, те ще следват нейния пример. Предава им и своята хитрина - когато стане трудно и другите се откажат, те да продължат. “Така конкуренцията намалява и в крайна сметка, точно пътят с трудности се оказва по-лесният път в живота”, смята тя.

За Станислава майчинството е най-вълшебното и всепоглъщащо нещо, но и като бой с превръзка на очите. “Къде съм постъпила добре и къде зле ще знам най-рано след 20 г., дотогава очите ми остават вързани”, признава водещата. Както известната африканска поговорка гласи - за да отгледаш дете е нужно цяло село, така е и при семейството на Станислава. То е много голямо и всички си помагат.

Децата ѝ много обичат приключенията, но Цалова не препоръчва с малки деца да се плава с корабче в бурно море край италианския вулкан Стромболи, колкото и красиво да изригва. “Другото нещо, което е прекалено приключенско е да се придвижвате с каляска в трафика на красивия марокански град Маракеш. Докато дебнете да не се забие във вас някой мотор или кола, някак романтиката се губи”, разказва тя.

В края на деня Станислава винаги намира време в профилите си в социалните мрежи да напише и една прогноза за следващия ден в едно-две изречения, за да може всички, които се интересуват, да имат представа как да се облекат утре. “Това ми е любим момент и слага край на деня ми - моето лека нощ”, казва тя. По думите ѝ климатът много бързо се променя. Когато започнала работа в телевизията през 2000 г., екстремните явления били екзотика, а след като родила сина си през 2014 г. и се върнала от майчинство, вече смените ѝ били съвсем различни - екстремните явления у нас зачестили чувствително.

Иначе най-обича съботите и неделите заради предаването “Тази събота и неделя” - тогава предава на живо от различни места и събития, свързани с времето, сезона и традициите. Спомня си кушията на Тодоровден в с. Люлин. “По време на включването небрежно държах юздите на кон тежковоз. Това са много мощни коне, по-тежки от 600 кг. Е, моят ме настъпи по време на живото включване. Толкова беше нелепо, а и от адреналина, няма да повярвате, но не ме заболя”, разказва тя. Помни и как е препускала с каруца от Елешнишкия манастир до място с обхват, за да се включи на живо и да говори как се прави кисело зеле. “Не помня рецептата, но беше екстремно изживяване”.

Целия материал може да прочетете в съботния брой на в-к „24 часа“ от 27.01.2024 г.

ПОСЛЕДНИ

Реклама