Станислава Цалова: Откривайте красотата около себе си

Реклама

Станислава Цалова започва своя кариерен път като водеща на прогнозата за времето още при старта на bTV и е горда от факта, че това е първата ѝ и единствена работа до този момент. Как се е породила любовта ѝ към метеорологията, какво прави в свободното си време и какво ѝ носи радост в ежедневието, разказва тя в увлекателно интервю за Иво Ангелов в новия брой на в-к Пенсионери.

 

Г-жо Цалова, вие сте едно от знаковите лица на bTV, кога се появи интересът ви към метеорологията?

Красотата и дивата мощ на природата са ме вълнували още от дете. Когато завърших училище, вече бях достатъчно голяма, за да искам да разбера какви са причините, които пораждат природните стихии. Така се записах в СУ да изучавам специалност география. Докато бях студентка, започнах работа в bTV като водещ на ,,bTV Времето". Разбрах, че метеорологичната информация е много важна за живота и безопасността на хората и че работата ми е много отговорна. Затова завърших и специалност метеорология.

Не исках да изпусна нещо, да не съм сигурна в това, което казвам в прогнозата. След това срещнах доц. Гергана Герова от Катедрата по метеорология и геофизика в СУ. Тя се беше върнала от Австралия и ме накара да погледна към метеорологията по нов начин - като към част от мен самата, като към нещо, за чието развитие мога да допринеса и аз. Така започнах докторантурата си при доц. Герова с фокус върху спътниковата информация за диагностициране на опасни явления. В това научно начинание получавам огромна помощ от синоптиците от НИМХ. От тях мой втори научен ръководител е Анастасия Стойчева. Огромна е винаги подкрепата и на Красимир Стоев. Благодаря им от сърце!

 

На екран една ваша прогноза за времето продължава няколко минути, ала самата й подготовка колко отнема?

Телевизията е магия, а магьосниците са много. В студиото снимат оператори и помагат асистенти. Осветлението и фоновете са специално подготвени. Всичко се ръководи от апаратната, там има режисьори, специалисти по видеото, надписите и звука. Това, което подготвя телевизионният метеоролог, също е комплексен резултат. Винаги в основата е прогнозата на синоптиците от НИМХ. Техни са и предупрежденията за опасни явления - кодовете жълто, оранжево и червено. Телевизионният метеоролог трябва да изведе най-важното, да го каже ясно, по възможно най-разбираемия начин. Нашата основна задача е да бъдем полезни на зрителите и да ги подготвим за времето, което предстои. Оттам нататък имаме възможност да обогатим емисията с актуална, красива и образователна информация. Често наши помощници са зрителите, които допълват прогнозата с това, което са видели, заснели и изпратили. Колкото по-сложна е една обстановка, толкова повече време отнема подготовката на прогнозата. За минути може да се подготви прогноза в слънчев и приятно топъл летен ден, но може да отнеме часове подготвянето на прогнозата и предупрежденията, когато има екстремни явления, особено ако вече има щети.

 

Влияе ли времето на ентусиазма, чувствата, емоциите?

Разбира се, всеки ден е различен от предишния, това е чудото на живота, което го виждаме най-лесно във времето. Във всеки ден има уникална красота. В есенните мъгли пейзажите са като нарисувани от художник импресионист, в бялата чистота на снега пък всичко притихва. Човек трябва да има само желанието да открива красотата около себе си и ще я намери. Отправям предизвикателство на читателите на "Пенсионери" всеки ден да откриват поне по едно красиво нещо в природата около нас. Ако го заснемете, винаги можете да го изпратите на Фейсбук страницата "Аз, репортерът", ако е фотография или видео чрез мобилното приложение "Аз, репортерът".

 

Всяка събота в ефира на bTV представяте прогнозата от някое интересно място, давате идеи за възползване от хубавото време и разказвате любопитни истории в предаването "Тази събота". Как подбирате историите или местата?

Обичам преките ми включвания в събота, често след ефира при мен идва и семейството ми, защото местата много си заслужават. С "Тази събота" по bTV сме били при елени лопатари, с цирк "Балкански", на лов за пъстърва, в самолет за борба с градушките, при парашутисти и къде ли още не. Гледайте ни, имаме още толкова много идеи. Продължаваме да правим включвания и от пострадалите от наводнението карловски села, за да им помагаме. Целият екип на "Тази събота" се включва с идеи. Много сме задружни, обичам водещите Жени Марчева и Диана Любенова, репортерите Цвети Петрунова и Станчо Станчев, а неуморните двигатели зад кадър са продуцентите Весела Кисьова и Деа Манолова.

 

Знам, че с вашата майка Тони Ким имате хоби - ръчната изработка на бижута, с които пожънахте голям успех на прочутите дефилета на висшата мода в Париж. Имате и предложения за представяне на модели за церемониите по връчване на наградите "Грами" и "Еми". Какво е за вас изработването на едно бижу?

Като човек, който винаги е имал и се е докосвал до всевъзможни бижута, мога да кажа, че най-важното е в бижуто да има заряд, искрата, която да те накара да вдигнеш глава и да продължиш напред. Мама по неповторим начин съчетава цветове и материи. Затова винаги в модния свят е имала успехи. Тя просто носи в себе си усещането за красота и естетика и винаги я забелязват, където и да отиде. Цветен човек, пълен с идеи и ентусиазъм. Винаги е била двигателят в нашето семейство. Това лято преживя инсулт и за всички от семейството това беше голям удар. Какво мислите, че стана обаче?! Тя отново успя да ни възхити. Специалистите, запознати със състоянието й, казват, че не са имали толкова мотивиран пациент, с такива темпове на възстановяване. Покрай упражненията си за възстановяване на речта започна да пише разкази. Толкова са хубави, че когато ни ги чете, всички ги слушаме притихнали. С тънката чувствителност в тях карат човек да настръхне, вече дори има предложения да ги публикува, и работят върху това заедно с Илиана Измирлиева - нейния логопед и вдъхновител. Другият човек, който работи неуморно за възстановяването й, е рехабилитаторът Бисер Василев - нашият ангел. Мама казва за него, че е най-големият майстор на смехотерапията и че точно това най-много ѝ е помогнало при възстановяването.

 

Имате ли смелост да погледнете 20 години напред?

Като човек, който се занимава със спътникова информация, очаквам с нетърпение следващите 20 години. Планирани са много амбициозни и полезни космически мисии с огромна полза за метеорологията.

И докато 20 години за науката са миг, за човешкия живот това е дълъг период. Не съм по дългосрочните прогнози, защото сбъдваемостта им е твърде ниска, но най-точните прогнози за времето са за 24 часа напред. Не очаквайте много от прогнозите от типа "Очаква ни мека зима". Това е хубавото за след 20 години, че ще напреднат дори и сезонните прогнози. Иначе аз си се представям намалила темпото, занимавайки се с научни преводи. Много обичам езиците и преводите на български от английски, японски и руски ми доставят удоволствие. Иска ми се през следващите 20 години най-накрая да намеря време да вкарам в графика си сутрешната гимнастика, защото е важна и зареждаща.

Откривайте красотата около себе си!