Стартира конкурсът „Мениджър на годината 2023”

Номинации се приемат до 15 юни. Въвеждат се и четири нови категории – „Бизнес в първите 20 млн. лв.“, „Екип на годината“, „Най-добър нов бизнес“ и „Бизнес трансформация“

Реклама

Най-авторитетното отличие за бизнес лидери в страната „Мениджър на годината“ ще бъде връчено за 16-и пореден път по време на тържествена церемония в Софийската опера и балет през ноември 2023 г. Кандидатстването в конкурса започна и ще продължи до 15 юни т.г. bTV Media Group е медиен партньор на инициативата.

Методологията за оценка в конкурса е разработена и се прилага от световната консултантска компания „Делойт“. Кандидатстването и участието във всички етапи на състезанието за висши мениджъри не е обвързано със заплащане.

Какво трябва да направят кандидатите и как може да бъде номиниран лидер, за да бъде сред топ мениджърите на страната в 16-ото издание на конкурса? Достатъчно е лидерът и компанията, която управлява, да отговарят на следните критерии за допустимост:

  • Мениджърът да управлява компанията от минимум 2 години и да прекарва поне половината от работното си време в България;
  • В последната финансова година да са постигнати поне 20 млн. лева приходи и компанията да има 50 или повече служители.

Етапи в оценката на кандидатурите в основната категория

След подаване на документи и преминаване на етапа на допустимост, във втория етап се оценяват финансовите резултати и добрите управленски практики от последните три години. Финансовите резултати се сравняват с резултатите на основните конкуренти в бранша. Излъчват се десет финалисти. Третият етап е за оценка на личностните качества на финалистите и техните индивидуални характеристики. Те се определят по лидерство, предприемачество, стратегическа ориентация и аналитичност, управление на хора и управление на ресурси. Екипите на „Делойт“ провеждат интервюта с всеки финалист, с негови преки подчинени и партньори и изготвят 360-градусова оценка, чрез която се формира финалният сбор. Обществен съвет от личности с безукорно име и авторитет валидира оценките.

Етичен кодекс

Всеки участник в конкурса подписва Етичен кодекс, обобщаващ ценностите, принципите и отговорните бизнес практики, които градят и поддържат култура на почтеност. Подписвайки кодекса, участникът декларира, че води бизнеса си честно, прозрачно и прилага добри управленски практики.

Новите категории са вече традиция

През 2022 г. конкурсът е надграден с четири допълнителни категории, които предизвикаха голям интерес сред бизнес общността в страната. Компании могат да бъдат номинирани и в една от четирите нови категории:

„Бизнес в първите 20 млн. лв.“ 

С тази категория организаторите обръщат внимание на малкия и средния бизнес в страната с годишен оборот до 20 млн. лева. Оценяват се финансовите постижения за последните три финансови години, устойчивостта на компанията и добрите управленски практики. Приемат се кандидатури от компании, създадени преди 2018 г.

Екип на годината“

Бизнес успехът е резултат от екипна работа и култура на сътрудничество. За да бъде отличен най-добрия екип за 2023 г., ще бъдат оценени комуникационната култура, целите и резултатите на екипа, лидерството, психологическата сигурност, изграденото доверие, предлаганата подкрепа между членовете му и взаимно обучение.

Най-добър нов бизнес“

Предприемачите, успешно стартирали бизнес в последните до 5 години, вече ще имат възможност да представят компанията си в конкурса. Ще бъдат оценявани приходи, ръст на приходите, оперативна печалба и марж, възвръщаемост на вложения капитал и ръст на приходите на служител, като ще бъде приложен бенчмаркинг спрямо два основни конкурента на кандидатстващите компании. Приемат се кандидатури от компании, създадени не по-късно от 5 години преди 2022 г. (т.е. регистрирани не по-рано от 2018 г.).

„Бизнес трансформация“ 

Това е възможност да бъде представен скорошен завършен проект, довел до ускоряване на бизнеса – нов бизнес модел, операционни трансформации, нов източник на финансиране, дигитализация на процеси, зелени инвестиции в устойчиво развитие и други по ваш избор. Ще бъде наградена най-успешната бизнес трансформация, която се е случила през календарните 2021 и 2022 г. и към настоящия момент е приключила.

Победителите

Носителят на титлата „Мениджър на годината 2023“ и победителите в новите категории ще бъдат обявени през ноември по време на тържествена церемония в Софийската опера и балет, а след това в ефира на bTV ще бъде излъчен документален филм, чрез който постиженията на най-добрите бизнес лидери в страната да достигнат до възможно най-широка аудитория.

Срокът за кандидатстване е до 15 юни 2023 г. на e-mail [email protected]. Желание за включване в конкурса може да бъде заявено и чрез попълване на регистрационната форма в сайта на конкурса.