Стаси Цалова: Търся път към децата, като усъвършенствам себе си

Обичаната водеща на прогнозата за времето по bTV в интервю за в. „Всичко за семейството"

Реклама

“Синоптичката на bTV Стаси Цалова е изключително светъл човек, многократно съм се убеждавала в това. Такъв баланс и спокойствие лъха от нея, че някак е напълно логично да започне да пише. При това не за когото и да е, а за децата. Затова не е изненада появата на интерактивния й комикс-игра "Зеленко и мисия "Добрият пример".

С тези думи започва срещата на читателите на в. „Всичко за семейството“ с чаровната водеща на bTV. Вижте откъс от интервюто с нея:

- Как се роди идеята за този комикс?

От дете пиша и обичам книгите. Първият ми писателски опит беше с продължението на „Пипи Дългото чорапче“. Не исках любимата ми книга да свърши и единственият начин приключенията на Пипи да продължат беше да си ги напиша сама. (смее се)

Щастлива съм, че вече 20 години работя в bTV, където мога да споделям идеите си и да намирам подкрепа за реализирането им. Когато се върнах на работа след второто си майчинство, имах няколко идеи за книжки. Една от тях беше за приключенията на Зеленко Зеленков – талисмана на „Да изчистим България заедно“ и новия ни социално отговорен проект „Добрият пример“. Разбира се, че историите за Зеленко трябваше да бъдат под формата комикс, та нали е супергерой. Освен това, винаги съм искала децата да участват в историите, които им разказвам, затова макар и комикс, “Зеленко и мисия ”Добрият пример” е и интерактивна игра, в която децата активно решават какво да се случи.

В създаването на историите за Зеленко, които всеки може да разгледа на страницата  dobriatprimer.btv.bg, аз съм авторът, но по сюжетните линии отдадено работеше цял екип специалисти от bTV. Всяка крачка на Зеленко е обмислена, посланията са ясни и разбираеми дори за най-малките.

Към интерактивния комикс за Зеленко има и конкурс за детска рисунка. Всяка седмица, през почивните дни, на сайта на „Добрият пример“ се отваря по една глава от комикса, и към нея децата от цялата страна до 13 години може да правят илюстрации и така самите те да се включат в създаването на света на Зеленко.

- По какъв начин трябва да учим децата на добри дела, със сигурност не става с назидания и скучни послания?

Резултатите от възпитанието на децата стават ясни, едва когато те пораснат. Моите деца са още малки. Всеки ден търся път към тях. Един от успехите, които имам, са историите, с които се опитвам да им предам знанието си за живота и любовта си към него, към хората, природата, света и България. Разбира се, добрите дела също са безценен учител.

- Какво е мястото на семейството във възпитанието на децата, имаш ли своите страхове за намесата на улицата?

Вътрешното ми аз живее в приказни светове и небета, но винаги съм готова и за суровата действителност навън, особено сега, когато имам деца. Като част от bTV Новините, макар и като метеоролог, работата ми е свързана и с това да следя новините. Иска ми се доста от тях просто да не са се случвали, но те са там и са част от живота ни. Още се уча да балансирам между това, което знам че става навън, и безгрижното детство, което заслужава всяко дете. На този етап съм. Знам, че ме чака голямо предизвикателство, когато децата станат тийнейджъри, затова сега им се радвам, гушкам ги и се опитвам да бъда възможно най-много с тях.

- Вие на какво държите да научите вашите?

Искам да са добри хора, космополитни и предприемчиви, работливи и старателни и да довършват започнатото до край. Давам си сметка, че всеки човек има своите силни страни, а моята задача като родител е да насочвам децата натам, накъдето силните им страни ще им дадат най-голям шанс в живота.

- Промени ли хората тази пандемия и в каква посока?

Мисля, че хората трудно се променят. Пандемията показа хората в различна от обичайната ситуация, появиха се нови модели за работа и живот. Хората погледнаха с нови очи на живота, разбраха колко важни са здравето, дома и семейството. Занимавам се с прогнозата за времето от самото начало на bTV, по време на карантината, за първи път от 20 години имаше момент, в който прогнозата за времето не беше от такова значение. Свикнала съм времето да е важно за всички и тогава за мен това беше огромна изненада.

- Ти самата нямаше как да не работиш, притесняваше ли се за близките си?

От началото на пандемията не веднъж искрено съм се радвала, че работя точно в bTV, особено в този момент. В телевизията веднага беше въведена ротация на екипите, дезинфекции на помещенията и много други мерки, които са много адекватни спрямо ситуацията. Преди не се притеснявах много, но се тревожа заради новия Ковид сезон, защото хората в страната се успокоиха и на много места мерките сякаш вече не се спазват особено стриктно.

- Как се справяхте с децата при затварянето у дома, че може пак да ни чака същото тази зима?

За мен това бяха прекрасни моменти, защото децата ми вече започнаха много бързо да порастват. За малко времето спря и аз се наслаждавах на това и наваксвах с възпитанието и опознаването им.

- Как се развива прогнозата на времето, ти самата си от самото й начало?

Прогнозите за времето се развиват толкова бързо. Спомням си, когато започнах ефира си в началото, често прогнозите не се сбъдваха. Сега несбъднатите са голямо изключение. Прогнозите стават все по-точни. За съжаление имам и други наблюдения, преди екстремните явления бяха изключение, сега са доста по-чести, дори и тук в България, където климатът е прекрасен.

- Твоята е винаги много подредена и ясна, това търсено ли е?

Благодаря за добрите думи! (усмихва се) Това е основната ми задача, когато съм пред камерата – хората трябва да могат да разберат какво ще бъде времето и как да се подготвят най-добре за него. На пръв поглед метеорологията е доста просто нещо, но всъщност в нея има доста трудна математика и физика, и човек трябва да има огромно въображение, за да може добре да си представи процесите, които  формират времето. Може би заради това, че от 20 години обяснявам сложните атмосферни процеси на говорим език по телевизията, сега като майка с такава лекота непрекъснато измислям истории, които да разказвам на децата.

- Какво ще е успех за Станислава, какво искаш да постигнеш в професията си?

Щастлива съм да имам честта да работя и с изключителни български метеоролози, и да си сътруднича с метеоролози от цял свят в името на това, нашите зрители да получават най-точната и най-полезната информация. С прекрасните ми колеги Боби Лазаров и Натали Трифонова  разполагаме с последно поколение  технологични възможности, и в момента съм на вълна да предложим повече на зрители ни откъм визуализация. Предизвикателство е и представянето на информацията за чистотата на въздуха, която много интересува хората особено през зимното полугодие. За мен най-големият успех в професията е да бъдем полезни на хората, и върху това работя всеки ден.

- Как японистиката влияе на живота ти, какво ти даде тази култура?

Япония е в кръвта ми и в сърцето ми. Аз съм българка, баща ми е българин, но все пак частичка от Япония е попаднала и в мен, баба ми е била японка. Това, което усещам в себе си от японската ми жилка, е мотивираността и дисциплината. Това, което ме вдъхновява е японската естетика и простотата.

- Къде искаш да си след 10 години?

Искам да продължа да пиша. Комиксът, който създадохме в bTV, да бъде само началото за мен. Надявам се заедно с телевизията да продължим да правим подобни проекти в полза на децата и обществото. Искам да бъда с любимите си хора и колеги.

Цялото интервю със Станислава Цалова четете в новия брой на в. „Всичко за семейството“.