Реклама

Стоян Георгиев е един от най-силните разследващи репортери в телевизията у нас. Родом от Плевен, той завършва английската гимназия в града. Продължава образованието си в УНСС, след което завършва магистратура по „Електронни медии” в Софийския университет и специализация по кинематография в Met Film School London. От 2002 до 2007 г. работи във в-к „168 часа”, където се заражда и любовта му към разследващата журналистика. През този период участва в разследвания за корупция, злоупотреба с публични средства и много други. През 2007 г. се присъединява към екипа на bTV. Първият му репортаж е мащабно разследване под прикритие, с което се пресича канал за трафик на антики от България към Великобритания, а изобличените трафиканти са осъдени. Сред репортерските му находки са и разследването на офшорките на британските острови и подставените лица, представени за инвеститори у нас, „гнилите ябълки” в съдебната система, злоупотребите с обществени поръчки на общински съветници и ДАНС, схемите с имотни измами в България и много други. Няма да забрави и месеца, в който става учител по английски под прикритие в 85-то СОУ в София.

Стоян Георгиев е носител на отличието за разследваща журналистика на фондация „Радостина Константинова” за 2014 г., както и на наградата на българския омбудсман за журналисти, които чрез своята работа допринасят за разкриването на прояви на лоша администрация или нарушения на правата на гражданите от държавни и общински органи и др.

- Работиш в момента в екстремна ситуация, какво си казваш, когато тръгваш към протестите?

В деня, в който отразявах за първи път настоящите протести, с колегите си разпределихме задачите и моята беше да отразявам протеста, организиран от ГЕРБ в подкрепа на управляващите. Подобен митинг не предполага някаква непредвидимост. Просто поредната заявка. Последвалите сблъсъци и напрежение между протестиращите и подкрепящите властта обаче, предизвикаха ситуация, на която и трите екипа на терен, водещите в студиото, продуценти и всички, ангажирани с ефира, реагирахме "на живо".

Предаването просто продължи и така над 3 часа. Буквално тичахме в ефир, за да обхванем максимално случващото се във всички посоки и да покажем на нашите зрители реалната обстановка. В началото и ние не знаехме какво точно се случва, но виждахме, че полицията се прегрупира и беше ясно, че се готвят да реагират на възникнал конфликт. С Канна Рачева и Теди Енчева трябваше да покрием периметър от около 2 квадратни километра, пълен с хиляди хора, движещи се и скандиращи през цялото време, много полиция и да покажем обективно на нашата аудитория какво се случва в центъра на София. Ние сме опитни репортери и сме готови за подобни неща. Необходими са ни само заредени батерии на телефони, камери и всички устройства, с които предаваме събитията на живо.

- При живите връзки винаги има риск да се чуе не това, което трябва. Как реагираш в такива ситуации?

Като изключим вулгарни думи в ефир, няма нищо което "не трябва".  Затова сме сред хората на живо, за да чуем и покажем какво имат да кажат. Опитвам се да реагирам адекватно при провокация, при обиди, при агресия. Но какво означава адекватно... никой не е застрахован от това да каже нещо неточно, особено когато е подложен на стрес. А понякога ефирът е и стрес. Конкретно на сегашните протести хората насочват гнева си и към медиите. Правят го в ефир. Но както всичко останало, в bTV не крием и това, защото е част от причината за гнева, който ги изкара по улиците. Да, протестиращите са на площадите на първо място срещу корупцията във властта, срещу несправедливостта. Но те са гневни и на медиите, бранещи властта, силните, а не интереса на хората. Щастлив съм, че повечето правят разлика между независимите медии и другите. Като репортер на bTV Новините,  мога си позволя да гледам хората в очите, защото работя в независима медия. След толкова дни на протести, на площада виждам и чувам, че повечето хора го усещат и имат доверие в нас. Не се сърдя на тези, които са критични, дори на тези, които ни обиждат. Част от протестиращите поставят всички медии под общ знаменател. Хората са гневни. Чувстват се лъгани. Гняв, трупан с години. Сега се излива.

- Репортерът е човек, до каква степен има право на лично мнение по време на работа?

Журналистът е преди всичко журналист и трябва да бъде безпристрастен.. Когато отразяваш конфликт, нямаш право да заемаш страна. Факти, детайли, въпроси. Това е.  Добрият репортер има сетива. Усеща кои детайли са важни и ги показва. И пита. Кой, какво, къде, как, защо.

- Как се стига до истината?

Истината е субективно понятие. Аз, съм репортер, а не анализатор и не ми се налага да давам оценка кое е истината, кой е добър и кой е лош. Оставам това да решат зрителите.  

- Твоят съвет как да се разпознават истинските новини?

Новините са това, което е важно, но и което е интересно за аудиторията. Понякога ни обвиняват, че показваме негативни събития, конфликти, но те имат място в телевизионния ефир, защото са част от света, в който живеем, и защото са значими. Новините отразяват действителността и е важно да са проверени, важен е източникът, неговата независимост и обективност. Миналата година с колегите от нюзрума на bTV направихме една поредица от онлайн видеа – „Новините отвътре“, с която опитахме да бъдем полезни на хората именно в това – да разберат как се правят новините и какво е важно да следят, за да са сигурни, че това което гледат, чуват или четат, е вярно.

- Защо bTV печели доверието на зрителите вече толкова години, какво й е различното?

bTV налага стандарт. Вече 20 години. Световен стандарт за правене на телевизия. 

- Имало ли е гафове, дълго ли ги помниш?

Спомням си една куриозна случка в „Тази сутрин“. Правим тема „под прикритие“ за едни хора, които пият белина – по-точно хлорен диоксид – и вярват,  че лекува всички болести.  Поръчахме това вещество като обикновени клиенти, записахме на видео всички обещания за лечение на всякакви болести  и излъчихме репортажа в „Тази сутрин“.

Поканихме в студиото една дама - химик от БАН, която да обясни какво е това вещество, опасно ли е и т.н. и д-р Ангел Кунчев. Беше точно по това време на годината – горещо лято – и Антон Хекимян беше в отпуск. Освен гостите, в студиото бяхме аз и Биляна Гавазова. Химичката чака с мен да дойде ред за участието, докато върви прогноза за времето. Ангел Кунчев още го няма. Остават 4 минути до ефир и тогава в студиото влиза някакъв човек. Слагат му микрофон.

Дамата от БАН е притеснена, не е била в ефир и ме пита: и той ли ще е в студиото, кой е той, какъв е и т.н. Аз отговарям: Не, този човек не е за нашата тема.  А той се намесва: Не, напротив.  За темата с хлорния диоксид съм. Питам го: Кой сте вие? А той ми отговаря: Аз съм д-р Ангел Кунчев.. Шок и ужас! Това, без съмнение, не беше Ангел Кунчев.

Биляна ме гледа въпросително от масата за разговори. Натали завършва прогнозата за времето. Аз зачочвам да звъня на продуцента,  за да кажа, че са поканили друг човек на име Ангел Кънчев и става гаф.

И докато говоря с Евгени Генчев (продуцента – бел.ред.), в студиото влиза д-р Ангел Кънчев. Истинският. 

Междувременно, на неиндентифицирания човек асистенстите са сложили микрофон и той сяда на масата за разговора. Дават му стол и аз започвам да ги питам защо, кой е той, кой е казал на екипа, че има трети гост, но преди да получа отговор идва времето за ефира.

С Биляна сме на видео стената. На масата са тримата гости, единият от които е неканен. И двамата продължаваме да сме в шок. Тя обявява темата,  аз въвеждам зрителите с кратък увод, пускаме видео материала, с който показваме какво се е случило.  Беше дълго 3:20 мин. – време, в което зрителите не ни виждат и не ни чуват. 

Това беше времето,  което имахме да разерем какво се случва.  Оказа се, че неканеният гост е излъгал стажантите в нюзрума, които постещат гостите, че е Ангел Кунчев, а всъщност е един  от хората,  които вярват в чудото на хлорния диоксид! Оказаха се доста мотивирани да прокарат вярванията си!

Не искам да ги наричам секта, но са общност, вярваща в конспирация, че световната фармация отрича това универсално лекарство, за да печели. Е, такъв беше този човек... доста мотивиран! И, докато ние бяхаме на стената, той вече се караше с канените гости и ги убеждаваше в правотата си.

Когато всичко това стана ясно, оставаха около 2 минути от видеото преди ефир и преди този човек да блесне на живо в студиото.  По време на първата минута бях учтив с него.  Охраната седеше отстрани, вече беше ясно, че трябва да го изгонят, но и те не смееха да влязат в ефир.  Накрая го заплаших, казах му, че има 30 секунди да напусне студиото невредим. В последния момент той си тръгна сам. Изгледа разговора от сета на Шампионската лига, който се намира точно до този на „Тази сутрин“. Това му беше позволено, защото имаше микрофон и заплашваше охраната, че ще влезе в ефир. Проявиха търпение момчетата, оставиха го, а той не нахлу в ефира. Когато започнаха рекламите обаче, те го изхвърлиха ... учтиво  ха-ха-ха.

Такива неща не се забравят!

Цялото интервю четете в настоящия брой на в-к „Всичко за семейството“.