Светослав Иванов: Моделирайте собствената си среда и нe очаквайте спасители

За прогреса в медиите и политиката водещият на „120 минути“ говори пред списание „Мениджър“

Реклама

„С възраждане на класическите журналистически и публицистични форми са свързани очакванията ми за бранша през следващите години.“ Така започва коментарът на Светослав Иванов върху настоящия медиен климат по света и в България. Какво още казва пред списание „Мениджър“ водещият на „120 минути“, можете да прочетете по-долу:

„Намираме се в информационен вихър. Дори да не е търсена преднамерено, информацията си проправя път до съзнанието на потребителя по най-различни канали и пролуки. Така се променя и представата ни за време и пространство – събития, случили се само преди седмица, в нашите представи са се случили преди месец, а тези от преди месец, ни изглеждат като нещо, преживяно преди година. Това информационно преяждане активира защитна реакция на психологическо ниво, която ни кара да филтрираме източниците си.

Неудобни въпроси няма. Животът е борба, която трябва да се води в името на по-справедлива среда, защото демокрацията е свобода на духа и на нравите. На младите бих казал: моделирайте собствената си среда и нe очаквайте спасители. Един от най-унизителните въпроси, които чувам преди избори е: „Кой ще ни оправи?“. А след това идва и отговорът: „Той ще ни оправи“, което звучи не по-малко унизително. Дори цинично. Не бъдете цинични. Бъдете истински, дори и когато грешите. Ние ще оправим държавата си. Не друг.

В момента усещането ми за България е като за един 30-годишен млад човек от древен и горд род. Той е на прага на своята зрялост, но все още се лута в емоциите на младежките си лудории, успехи и провали. Тепърва осъзнава грешките си и прави своите изводи. Тук сякаш ни липсва последователна политика. Мислим на дребно, а голямата картина ни бяга, сякаш сме враждебни към света. А не трябва. Светът се интересува от нас. Нека и ние се интересуваме от него.“

Светослав Иванов е водещ на предаването „120 минути“ по bTV. Автор е на едни от най-значимите български документални филми за Близкия Изток от страни като Ирак, Афганистан, Иран, Либия, Палестина, Израел, Ливан и много други. Носител е на много престижни награди, сред които „Робер Шумен“ на ЕК за разследването „Полумесец в короната“ за ислямистките движения в Лондон. Автор е на сборника „Там, където загинаха дърветата“ (2015) с пътеписи от най-горещите точки на света. Втората му книга „Чудовища и будители“ (2017) събира 75 коментара от минирубриката му в началото на всяко предаване.

Целия материал със Светослав Иванов можете да прочетете в настоящия брой на списание „Мениджър“.