Светослав Иванов: Основната цел на всяка дезинформация е не да заблуди, а да раздели хората по определен дискусионен въпрос

Водещият на „120 минути“ участва в кръгла маса за влиянието на фалшивите новини и борбата с дезинформацията

Реклама

На 24-ти и 25-и ноември в София се проведе есенният фестивал „Денят на Бернайс 2022“, посветен на рождението на един от основателите на PR професията, Едуард Бернайс.

Тази година Българското дружество за връзки с обществеността, организатор на фестивала, постави пред комуникационните специалисти за дискусия темата за „Смисълът на думите в ерата на фалшивите новини”. Във времето на дигитални и социални медии, които позволяват на всеки потребител да разпространява информация по актуални теми и събития до неограничена аудитория се осигурява възможност за публикуване на фалшива информация, която води до риск от формиране на погрешно мнение, основано на неточна информация. Когато дезинформацията надделява, думите и посланията имат сила да променят възприятията и да помогнат на хората да вземат информирани решения.

Двудневният фестивал предложи студентски конкурс и конферентна програма с презентации и кръгла маса на тема "Кръгът на недоверието. Създава ли смисълът на думите доверие?". Участие в нея взе журналистът на bTV Новините и водещ на „120 минути“ – Светослав Иванов. Той сподели, че основната цел на всяка дезинформация е не да заблуди, а да раздели хората по определен дискусионен въпрос. „В дългосрочен план това има сериозни последствия върху цялото общество и вече наблюдаваме някои от тях. Въпреки това, аз съм горд с българското общество, че успяваме да устоим. Искам да призова хората за пореден път да подлагат под съмнение всичко, което четат и гледат, особено в онлайн пространството. Понятието „в интернет пише“ просто не съществува“.

9-ото издание на фестивала приключи с церемония по награждаване на победителите в студентския конкурс „Като Бернайс“.

ПОСЛЕДНИ

Реклама