Теодора Трифонова: избрах журналистиката, за да помагам и променям

Репортерът на bTV Новините отговаря на въпросите на sofialive.bg

Реклама

Теодора Трифонова е един от водещите репортери на bTV Новините и разследващ журналист със сериозен професионален опит.

Отразявала е редица значими международни събития като последните президентски избори в САЩ, гръцката икономическа криза и протестите в Румъния от зимата на 2017 г. Теодора е автор на редица журналистически разследвания, основно върху здравни и социални теми.

Благодарение на нейно разследване под прикритие бяха показани мизерните условия в детската клиника в „Пирогов“, което доведе и до уволнението на началника на болницата и основния ремонта на отделението. За тази си серия от репортажи през 2013 г. тя е отличена и с престижната награда „Радостина Константинова”. Същото признание Трифонова получава и през 2020 г. за серията си от филми за къщи за гости, направени с европейски средства, които не се използват по предназначение, а сред собствениците им са и кметове, политици и техни.

Теодора Трифонова е специализирала в Съединените щати по програма на Световния прес институт, обучавала се и по програма нa фондация на Ройтерс.

Репортерът на bTV Новините отговаря на въпросите на Илиана Симеонова за  sofialive.bg:

Как избрахте да работите в сферата на медиите? Спонтанен избор ли беше или резултат от дълго премисляне и подготовка?

Още когато бях в гимназията посещавах извънкласни часове по журналистика. Тогава не бях сред най-изявените ученици и едва ли учителката някога е предполагала, че точно аз ще стана журналист. Когато завърших и дойде време да кандидатствам в университет, осъзнах, че искам да правя нещо, което да ми дава усещане за смисъл. Така най-логичният избор беше журналистиката. Не работя тази работа от суета, а за да помагам и променям. Ако искаш да правиш това и да имаш най-голямата медийна трибуна у нас -  bTV e най-подходящото място. Така например, след мои разследващи репортажи за мизерните условия, в които се лекуват най-малките пациенти в детската клиника на Пирогов, се ремонтира цялото отделение, а днес то е и сред най-модерните в страната. Това ми дава смисъл да продължавам да работя.     

Имате ли политически пристрастия и пречат ли на работата Ви?

Нямам политически пристрастия, но имам демократични възгледи. Смятам, че журналистът не би следвало да е член или симпатизант на политическа партия. Нещо повече, трябва да е безпристрастен, за да е обективен в работата си и да присъздава точно, балансирано информацията, която трябва да стигне да хората. В ситуацията, в която е станата ни, а и в световен мащаб, добрите журналистически практики имат все по-важна, ключова роля, за да не бъде обществото дезинформирано или манупилирано.

Кое бихте определили като най-голямата трудност в журналистическата професия и защо?

Притеснена съм от това, че значително намаляват свободните медии в страната. Нещо повече – професията се асоциира със задкулисие, мръсни игри и скриване на истината. Освен това  всеки смята, че може да информира обществото и да бъде журналист, като използва смартфона си. На този фон,  bTV e сред малкото останали „острови“ на независимата журналистика. Най-голямото предизвикателство за нас журналистите, е да се опитаме да променим тази ситуация. Това, което можем да направим е да продължаваме да търсим отговори на важните въпроси в държавата, но най-вече да работим спрямо стандартите и добрите журналистически практики. Защото все по-често наблюдаваме едностранчиво представяне на информацията, понякога в услуга на конкретни политически и икономически интереси. А това води до дезинформация и манипулация на общественото мнение, за което вече ви споменах. От друга страна,  от обществото зависи да изисква обективна и задълбочена журналистика. 

Разкажете за някоя интересна случка в работата Ви.

Случвало ми се е да получа обаждане от продуцент късно през нощта, че трябва спешно да замина за Унгария, където е станала голяма катастрофа с наши сънародници. Когато пристигнахме там обаче, полицията задържа екипа ни, в опит да предаваме на живо от мястото на събитието, час преди началото на новинарската емисия. Оказа се, че в Унгария е забранено да се снимат репортажи по магистралите. Благодарение на колега от RTL, който убеди полицаите да ни пуснат, успяхме да се включим на време за Новините, вместо да останем в някое районно управление за 24 часа.  

Два дни по-късно, когато се прибрах обратно у нас стана ясно, че трябва веднага да тръгна за Румъния, където има големи антиправителствени протести. До преди това не бях отразявала подобни събития там, нямах никакви контакти. Но тази работа е такава, че буквално за минути трябва да „влезеш в час“ и да интервюираш невъзможните за интервюиране. Като Лаура Кьовеши, например, която през 2017 г. беше начело на Антикорупционната агенция в Румъния и прати в затвора десетки политици, кметове и министри. Тогава успях да уговоря интерюто с нея за няколко часа. Работата на телевизионния журналист е интересна, динамична и ти позволява да натрупаш безценен социален опит. 

Може би най-интересно беше, когато бях изпратена да отразявам изборите в Съединените щати през 2016 г. До последно, в продължение на няколко месеца, от щаба на Хилъри Клинтън ме уверяваха, че ще получа акредитации да отразяваме изборната нощ. Два дни преди това, получих имейл, че ми отказват достъп, с мотива, че нямат интерес към медията. Не се отказах, реших да напиша протестно писмо и няколко часа по-късно получих акредитациите. На място пък се оказа, че има втори вид пропуски за самата сцена, където Клинтън трябваше евентуално да приеме изборната си победа или загуба, а достъп до нея имаха само най-големите медии в света. Настойчиво преговарях с пресцентъра на Клинтън да получим достъп. Мисля, че накрая толкова им досадих, че след поредната ми молба, ми дадоха акредитациите. Така екипът ни предава редом до CNN, NBC, CBS и успяхме да направим зрителите на bTV съпричастни със случващото се в изборната нощ.

Несъмнено журналистическата професия е изморителна. Вие как релаксирате?

Спортът ме презарежда, затова винаги когато имам време, съм в залата. От години ходя на кондиционни тренировки, а отскоро и на пилатес. Не съм запален планинар, но обичам да съм в планината, където откривам спокойствие и уединение. Харесвам Родопите. В последните години, винаги когато имам време, отивам там. Всички, които ме познават знаят, че пътувам често и до Гърция, това е моята предпочитана дестинация за почивка. Около работата научих много за страната, неведнъж ми се е налагало да отразявам ключови събития там  - като икономическата криза, протестите за името Македония и много други. Така преоткрих културата, традициите и природата й.

Всъщност имате ли достатъчно време, за да си починете подобаващо?

Работата на телевизионния репортер е 24/7.  Често е стресова и изморителна. Имала съм моменти с дълги, многочасови ефири, като седмицата, в която отразявах протестите край Росенец, които прераснаха в размирици между протестиращи и жандармерия. Тогава предавахме извънредно на живо през целия ден, без прекъсване - ефирът започна в 8 сутринта и приключи с края на централната емисия Новини в 19.30. Всъщност такива са и последните седмици, в които заедно с колегите ми от bTV Новините, отразяваме антиправителствените протести. След подобни дни, почивката я наричам „реанимация“ – много сън, спорт и срещи с приятели. Във всяко свободно време ходя и на театър. Това е моята рецепта, за да не „прегоря“, въпреки че журналистиката не е само работа, а начин на живот.

Кое е онова нещо, което бихте предложили да се промени в журналистическата професия генерално?

По някакъв начин да се гарантира редакционната независимост и да е ясна собствеността на медиите. Би ми се искало още и различните медии в страната по-често да си партнират, да работят по общи проекти заедно. Например – онлайн медия и телевизия да направят общо разследване. Вярвам, че това би помогнало за медийната ни среда.   

Ами в държавата ни?

Мисля, че ако успеем да подобрим ситуацията с медиите, това ще доведе и към промяна в държавата.

Цялото интервю четете ТУК.