Виктория Петрова – живот в телевизията

Водещата на bTV Новините в откровен разговор с Cultinterview.com за новото студио на bTV, отдаването на телевизията и крилата от щастие

Реклама

„Когато биваш определян като дистанциран, а ти всъщност си възпитан. Когато около теб е мъгливо, но не защото има нещо тъмно в живота ти, а защото нямаш желание да афишираш себе си… Виктория Петрова се е отдала на телевизията и никой не би могъл да я съди за това, че е професионалист.“

Такава е водещата на bTV Новините през погледа на Радостина Колева от Cultinterview.com – на фона на трите мултифункционални сета на новото студио на bTV и на открито, под юнското слънце.

450 кв.м. заемат само видеостените в новото студио. Колко от тях са само за теб и Юксел?

На този етап цялото студио е наше. Можем да бъдем и да презентираме навсякъде. Ние си го споделяме, не си го разделяме. Има много камери и кран, който обезпечава всеки един ъгъл. Преди не беше точно така. Имаше по-малко техника, която се движеше по определен начин. Вече можеш да направиш всичко, което искаш. Можеш да вкараш цял отбор от художествени гимнастички, ако решиш, и няма да има проблем те да бъдат видени от зрителите.

Кога ще пробвате да ги вкарате тогава?

(Смее се.) Сега имат състезания. Когато приключат.

Телевизията може ли да бъде бизнес?

Тя е. Даже е шоубизнес. Няма как да избягаш от това, ако искаш телевизията да бъде рейтингова. Изисква го новото време – така е на запад, така е и у нас. Хубаво е да се намери балансът – информацията да привлича със силата на ентъртейнмънта; съдържание, което да подготвиш, правене на разследвания от журналисти, които милеят за тази професия, които спазват стандарти. И това да бъде представено по атрактивен начин.

Докога ще продължаваме да се взираме в лошата новина?

Това е някакъв готов шаблон в съзнанието на хората. Всичко зависи от нашия поглед върху събитията. Първата ни новина се определя от критерии: да засяга най-много хора, да е свързана със здравето или с тяхната безопасност, или с децата. Така е устроен животът, че лошото се случва изневиделица. Може би затова е напред и в емисията, и е две крачки преди добрината. Последното в повечето случаи е планирано, то е един вид усилие. Истината е, че дори и атентатът да бъде последна новина, той се е случил. Ние няма как да го премълчим. Дори и да го наредим на друго място, той отново ще буди страх у хората. И не знам защо се иска от нас да подменяме дневния ред на обществото, щом това го вълнува. Отколешен принцип в журналистиката е, че не можеш да пропуснеш подобни трагедии. Да, те са рейтингови, защото хората искат да са информирани за всичко, което може да застраши живота им.

Как би искала да започне утрешната емисия?

Бих искала да започне с най-актуалното. Ако утре, недай си Боже, отново има порой и наводнения, бих искала да имаме живи връзки от всяко едно засегнато място. Може би ще разочаровам някой, но нашата работа е не да удовлетворяваме хората, а да ги информираме.

Чувстваш ли се застигната от работохолизма?

Да, но аз го харесвам. Нито сама лъжа себе си, нито някого съм заблудила, че е така. Да си журналист и да не си отдаден 100 % на това – абсурд. Това е моят живот. Такъв съм си го избрала да бъде. Ако не ми харесваше, щях да го променя. Зарежда ме да работя. Не чувствам умора от ефира.

Кога красотата спира да бъде фактор?

Въобще не съм сигурна, че това е вярно. Винаги е била фактор. Симпатизира се на хубавите хора – не само в телевизията, а по принцип. На останалите им отнема малко повече време. В началото не беше важно, защото работех в радиа, но в телевизията исках да стане ясно, че не разчитам на красотата си като такава. Старала съм се, учила съм, чета по различни теми, за да не бъда голословна… Тази битка обаче е обречена. Хората те възприемат както си искат и има извънредни студия, в които става ясно, че никой не ти говори в слушалката и никой не ти е написал какво да кажеш. Така всичко се вижда – колко можеш, колко е капацитетът ти. Тогава пък някой казва: „Тази е много умна“. И пак може да не те хареса. Твърде рано разбрах, че колкото и да се стараеш, не винаги можеш да овладееш страничната реакция. Или те харесват, или не те харесват… и това е нормално.

Има ли достатъчна наличност на доброта около теб?                                                                            Да, има я. Трудно е за вярване, но телевизията се случва заради доверието между нас. Може да изглежда, че „и сам вълкът е вълк“, но не е така. Зад един успех или неуспех стоят много хора. И всички ние сме екип.

Цялото интервю с лицето на bTV Новините Виктория Петрова, може да прочетете на Cultinterview.com.