Водещата на „Тази събота и неделя“ Бесте Сабри с номинация за „Жена на годината“ 2023 в конкурса на списание GRAZIA

Може да подкрепите Бесте онлайн тук: https://woty.graziaonline.bg/

Реклама

Водещата на сутрешния уикенд блок на bTV Бесте Сабри е номинирана в категория „Медии“ в новото издание на конкурса на списание GRAZIA „Жена на годината“ 2023. Може да подкрепите онлайн Бесте Сабри в платформата за гласуване през личен Facebook/Google профил или след регистрация на адрес: https://woty.graziaonline.bg/. Срокът за гласуване е 21 ноември, а самата церемония ще се състои на 23 ноември.

„Сред най-голямото предизвикателство за един журналист е отсяването на информация в морето от фалшиви новини, особено в онлайн пространството. Смятам, че именно фалшивите новини размиват истината и така тя по-трудно достига до зрителите. Там идва нашата роля като журналисти - да проверим информацията от минимум два независими източника и да я представим на зрителите по най-адекватния начин.“ – казва Бесте Сабри във видео, посветено на участието ѝ в конкурса. Запитана дали прави компромиси с работата си, Бесте отговаря: „Не правя компромис на първо място с принципите си, на второ място с подготовката, защото смятам, че аз и моите колеги го дължим на зрителите“.

В откровено и лично интервю в ноемврийския брой на списание „DIVA”, което може да прочетете тук, Бесте Сабри разказва повече за емоциите и вълненията в професията на телевизионния журналист. Извън ексклузивните материали за опустошителното земетресение в Турция и Сирия през тази година, Бесте посочва и други свои материали, за които се радва, че помагат на хората. „Ставаше дума за жена, която е била изписана от болница след Ковид 19. Трябваше да бъде на домашна кислородна терапия, но нямаше апарати. Дъщеря ѝ се свърза с нас и помоли да информираме за недостига. Намерих склад, откъдето доставиха апарата. Това няма как да не ме направи щастлива. Затова не се отказвам от репортерството. Разказвам лични истории. Наскоро представих д-р Мохамад Ейк - работил е в БАН, има и аптека, живял е в Алжир, но отдавна е в България. Човек, безкрайно запознат със случващото се в конфликта между Израел и "Хамас". Чрез разказите му - неговите и на роднините му в Израел, представихме по-пълна картина.“

Коя е Бесте Сабри? Родена е в град Шумен, където завършва Езиковата гимназия ‘‘Никола Вапцаров‘‘. Учи журналистика и магистратура „Международни отношения“ в Шотландия. Присъединява се към екипа на bTV Новините през декември 2020 г. и за кратко време се откроява с таланта си да открива и отразява важни новини и събития с хуманитарна насоченост. За задълбочено разработване на темата за COVID пандемията във всичките ѝ социални аспекти, Бесте Сабри получава високата оценка на колегите си и признанието „Репортер на годината 2021“. В началото на февруари 2023 г. Бесте е част от специалния екип на bTV, който замина за Турция часове след опустошителното земетресение. За работата си при отразяването на човешката трагедия със съпричастност тя бе удостоена с отличието „Достойните българи“ на 24 часа, наградата „Мис телевизионен чар“ на Дарик радио, отличието в категория "Гореща точка" на конкурса за чиста журналистика Web Report, специалната награда на конкурса за тв журналистика „Свети Влас“. От 27 май 2023 г. Бесте Сабри се присъединява към екипа водещи на bTV Новините и представя допълнителни емисии новини в рамките на уикенд блока. От 9 септември 2023 г. тя е водеща на предаването „Тази събота и неделя“.