Реклама

Второто издание на „Джаз в цялата страна“ 2023 завърши с думите „Музиката е най-великото нещо на тази земя“. Това каза Антони Дончев по време на пътуващия фестивал на Jazz FM, който се проведе между 28 и 30 юли в Бургас и Созопол.  През тези три дни радиото представи пред почитателите на джаза на живо и в радиоефира концерт с бележити джаз музиканти от открита сцена „Охлюва“ в Морската градина в Бургас, две срещи-разговор с фокус джаз историята на Бургас, джемсешън в знаковия арт клуб „Мишел“ в Созопол и изложба със студентски джаз постери, създадени в съвместен проект на Националната художествена академия и Jazz FM радио. Водещи на всички събития от фестивала бяха неговият създател и автор на програмата Светослав Николов – програмен директор на Jazz FM, и Таня Иванова – и двамата – водещи на предавания в ефира на радиото.

От визия през звук джазът изобилстваше в Бургас и Созопол в изминалите дни. „Благодарение на „Jazz в цялата страна“ джазът в Бургас е умножен.“ – коментира от сцената заместник-кметът по културата Диана Саватева. Това е второто фестивално джаз събитие в културния живот на Бургас, в който през цялото време звучи много музика. Затова тя определи Бургас като град на музикалната толерантност.

Работата на студентите от НХА съпътства събития на фестивала и бe определенa на откриването от ректора на академията проф. Георги Янков като „музикален джемсешън“ – с поставена обща тема и необят от възможности за изразяване. За да популяризира максимално широко таланта на младите Jazz FM организира изложбата да тръгне на път и след представянето в Бургас ще гостува на „Банско джаз фестивал“.

Началото на музикалната програма на Открита сцена „Охлюва“ постави излъчване на живо на предаването на Jazz FM за клубен джаз Jazztronica с изпълнения на водещия Младен Димитров – DJ Mr. Moon, и на още един член на екипа на радиото – басиста Владислав Мирчев. След това на сцената излязоха „Биг бенд Бургас“, продължител на вековна музикална традиция. „Хоризонтите са да доставяме удоволствие на нашата публика и всяка година надграждаме. Свирим това, което публиката харесва, и се опитваме да бъдем пълноценни и атрактивни.“ – открои основното за състава диригентът Анастас Камиларов. Инструменталните изпълнения на бенда се редуваха с изяви на млади вокалисти като солисти, някои от които учат в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“.

След това сцената на „Jazz в цялата страна“ бе за учениците на вокалния педагог Мишел Дийн, която е и преподавател в Музикалното училище в града. „За мен джазът е любов, моят живот.“ – формулира тя чувството, което предава на своите възпитаници. Младите таланти споделиха своята емоция за джаза, като го определиха като прилив на свобода, възможност за изразяване на чувства, учител по импровизация в живота.

Последната група от местни участници бе водената от родените и учили в Бургас брат и сестра Стелла и Михаил Михайлови, които сега следват в Консерваторията в Грьонинген и там сформират с други български студенти групата FromAroundCollective. Току-що завършили първи курс, те споделиха щастието, вълнението и благодарността си от възможността да свирят пред публиката у дома, която ги повика на бис. Специален гост бе друг роден в Бургас талант Краси Зафиров.

В интервюта между изпълненията перкусионистът Асен Хайдутов разказа за своята школа. „Прегръщам желанието на всяко едно дете да свири, а ако няма такова, се опитвам да запаля искрата.“ Арт директорът на „Джаз в Бургас“ Маргарита Димова-Манова разказа как със създаването си преди 10 години фестивалът коренно е променил джаз сцената в града.

Вечерта завърши с отдаването на почит към родените в Бургас актьор Апостол Карамитев и създателя на „Златният Орфей“ Генко Генов. Свързани с тяхното наследство песни легендарната вокалистка Мими Николова поднесе в акомпанимента на родения и учил в Бургас аранжор и пианист Самуел Ефтимов.

В програмата на „Jazz в цялата страна“ бяха два музикални разговора за джаз историята и творческите личности на Бургас. Те се проведоха в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ и ще бъдат излъчени впоследствие по Jazz FM. Кирил Дончев – автор на музиката за 80 игрални и 40 документални филма, както и за 270 театрални постановки, разказа за богат творчески път, белязан от любовта му към музиката. Той работи с прецизност и задълбоченост: „За мен е важно да намеря онзи звук или комбинация от звуци, онзи инструмент или група инструменти, типа оркестър, които да сложа в залата или на екрана.“ Неговите синове са продължители на делото му. „Грижи се за звука!“ – този негов съвет към тях като деца-музиканти Антони и Георги Дончеви определят като най-важен за своето формиране. „Един звук може да бъде цяла вселена. Ако му отдадеш дължимото, наистина става такава.“ – посочи Антони Дончев. Разговорът бе изпъстрен с музикални изпълнения на тримата на театрална и филмова музика, създадена от Кирил Дончев. А за неговия принос към развитието на Бургас, на киното и на театъра говори изследователката и писателка Румяна Емануилиду.

Вторият ден завърши с фестивален джемсешън в Арт клуб „Мишел“ в Созопол, когато на сцената в импровизирани изпълнения се събраха участниците в програмата и други джаз музиканти.

Последното събитие от фестивала бе още една музикална среща – с вокалистката Мими Николова. Нейният творчески път я среща с много личности, свързани с Бургас и региона – Апостол Карамитев, Генко Генов, композитора Ангел Заберски, поета Борис Априлов. Тя изпълни емблематични песни от своя репертоар, в които откриваме мъдрост за живота и отговори на най-важните въпроси. „Много съм щастлива и се радвам, че млади хора идват на концертите ми, поздравяват ме, казват, че не са чували някои от тези песни и че всичките са им направили огромно впечатление. За мен това е най-голямата награда.“ – сподели вокалистката. Тя върна спомена за родената в Бургас певица Росица Николова, като изпълни две песни по неин текст. Изявите на Мими Николова на „Jazz в цялата страна“ в Бургас и Созопол, а след това – и в Синеморец, бяха проследени от екип студенти, снимащи филм за нея. Това е дипломен проект на Владимир Мастиков под научното ръководство на проф. Людмил Христов в НБУ.

Второто издание на фестивала „Джаз в цялата страна“ се осъществи в пратньорство с Община Бургас, Културен център „Морско казино“ и открита сцена „Охлюва“, Регионална библиотека „Пейо Яворов“, арт клуб „Мишел“.

Снимки от пътуващия фестивал на Jazz FM могат да бъдат намерени на страницата Jazz FM във Facebook  и Instagram, както и на събитието във Facebook!

ПОСЛЕДНИ

Реклама