Web Report 2020 отличи най-добрите журналистически материали

Репортерът на bTV Димитър Иванов спечели наградата в категория „Култура и изкуство“.

Реклама

Web Report - конкурсът за чиста журналистика на Dir.bg, отличи осем български журналисти с ярък принос и връчи награди в различни категории на тържествена церемония в клуб „Перото“ в НДК.

В тазгодишния Web Report участваха над 100 журналисти с повече от 300 материала. Третото  издание на конкурса получи подкрепата на големи и малки онлайн медии, обединени от обща кауза – борба срещу фалшивите новини, връщане на доверието в журналистиката, признание за големите професионални постижения и насърчаване на талантливи млади автори.

Web Report 2020 отличи най-добрите журналистически материали в категориите Общество, Икономика, Култура и изкуство, Технологии и иновации, Истински Истории и Спорт.  В третото издание на конкурса бяха раздадени почетни награди за фото и видеорепортаж, също след оценка от авторитетното жури от професионалисти. С отличените материали може да се запознаете на: https://webreport.bg/

Наградата в категория „Общество“ беше присъдена на Генка Шикерова за документалната трилогия „Социалната война“ в Dnews.bg.

Победителят в категорията „Истински истории“ е Вяра Деянова с „Йото, който гледаше Чернобил“ за Bravestories.eu – вълнуващият разказ на първия чуждестранен журналист в зоната на аварията Йото Пацов.

 „Как София изяжда България“ на Георги Ангелов  (Deutsche Welle – България) е темата, която спечели в категория „Икономика“.

Репортерът Димитър Иванов от bTV беше отличен за видеото си „Йордан Радичков-внук: Денят на писмеността е истинският празник за и на духа“ в „Култура и изкуство“.

 А в категорията „Технологии и иновации“ наградата отиде при Мила Чернева от Capital.bg за темата „Зелени и с кауза“.

В новата категория „Спорт“ беше отличен Диян Божидаров от Segabg.com за „Бедното дете няма право да стане Стоичков“.

Награда за „Фоторепортаж“ получи Петър Георгиев, БНТ, за „Оживеният Ню Йорк опустя“.

Призът за „Видеорепортаж“ заслужи Силвия Николова, mu-vi.tv, за видеото й „Новите технологии в подкрепа на хората със зрителни увреждания“.

 А почетна награда за „Млад автор“ беше връчена на Кристиян Юлзари, Scoolmedia.com за „Насилието в училище - скритата епидемия“.

„Конкурсът тази година се проведе в необичайна ситуация, пандемията изправи пред огромно изпитание всички нас. Тя промени и графика на конкурса. Но точно във време на изпитания журналистиката доказва своята обществена роля, влизайки в битка с фалшивите новини. А те са едно опасно проявление на дезинформация, анонимност и некомпетентност, особено опасни, когато става дума за живота и здравето на хората“, заяви оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков.

bTV Media Group е медиен партньор на конкурса. Сред членовете на журито беше директорът "Новини, актуални предавания и спорт" Венелин Петков.