За първи път в национален ефир: bTV Репортерите с участие в една от най-екстремните подготовки в армията

Габриела Наплатанова и Евгени Генов представят ексклузивни кадри от подготовката на спасителните екипи на ВВС и ВМС в агресивна среда

Реклама

В празничния 22 септември зрителите на bTV Репортерите ще станат свидетели на ексклузивни кадри от обучението по техника и тактика на оцеляване и евакуация в морска среда. То се практикува съвместно с военноморските сили и военноморското училище във Варна вече пет години, но за първи път в национален ефир ще бъдат показани детайли от него.

Изявеният репортер на bTV Габриела Наплатанова и операторът Евгени Генов се присъединиха към екипажите от ВВС и ВМС, преминаващи обучението, за да покажат най-въздействащите моменти от тренировката, свързани с психологическата устойчивост да не се пречупваш в критичен момент.

„Подготовката на един пилот е една пирамида и основата е неговата психологична устойчивост, по-нагоре е оборудването и най- високо стоят уменията за оцеляване”, разказват инструкторите по техники на оцеляване и евакуация.

В неделната вечер зрителите на bTV ще бъдат „потопени“ в тренировките за спасителните операции при приводняване на екипаж или катапултиране на пилот. Ще видят и разказ от първо лице на спасителните екипи, взели участие в евакуацията по въздух при бедствията в Мизия, Бисер и Ардино. Те не чакат благодарности, а се стремят винаги да стигат навреме и да предадат на медицинските екипи бедстващия стабилизиран.

Над 100 души са спасени от звеното по търсене и спасяване на ВВС от създаването му преди две десетилетия до днес.

Кадри от спасителните акции са показвани неведнъж в национален ефир, но досега никога не е показвана детайлно подготовката на екипите за действия в агресивна среда и при спасяване на техните собствени колеги - с разказ за личното им изживяване при оцеляване в морето. Всичко това – в bTV Репортерите на 22 септември от 19.30 ч.