Журналистът на bTV Десислава Минчева-Раул с отличие „Златно перо“ за международен кореспондент на годината

Признанието идва навръх 23-ия рожден ден на bTV Новините

Реклама

Дългогодишният кореспондент на bTV в Западна Европа и постоянен репортер за европейските институции Десислава Минчева-Раул, бе отличена с престижния приз „Златно перо“ на годишните награди на Съюза на българските журналисти (СБЖ). Със своята над 40-годишна история, наградите на СБЖ се връчват всяка година в различни категории на български журналисти, които оставят ярка следа със своята дейност.

Десислава Минчева-Раул получи признанието „Кореспондент на българска медия в чужбина“ на церемония, проведена днес в студио 5 на Българската национална телевизия. Опитният оператор на bTV Иван Филчев участва също и връчи награда за операторско майсторство и графичен дизайн. Събитието съвпадна с 23-ия рожден ден на bTV Новините, който всички журналисти от новинарската редакция на медията отбелязват на днешния 18 ноември.

„Тази награда идва точно на рождения ден на bTV Новините и това ме прави много щастлива. Мисля, че е признание за опита ни да създаваме мащаб. Това е амбиция не само на bTV, а и на нашата медийна група CME, която присъства активно в Централна и Източна Европа. Изключително горда съм, защото вярвам, че се виждат нашите усилия да гледаме в посоката, в която България върви - и това е Европа“ – каза Десислава Минчева-Раул. Тя е сред най-разпознаваемите лица на медията. Като журналист и програмен директор към RFI (Радио Франс Интернационал - България), Десислава Минчева-Раул е посветила 10 години за борба в помощ на жертвите от тероризъм и против смъртното наказание като директор "Комуникации" в AFVT (Френската асоциация на жертвите от тероризъм) и в най-значимата европейска неправителствена организация, работеща против смъртното наказание - ECPM ("Заедно против смъртното наказание"). От началото на месец юли 2023 г. Десислава Минчева-Раул е постоянен кореспондент на bTV за европейските институции. Тя работи в екип със специалното новинарско звено на CME, което включва опитни репортери от водещите търговски телевизии в България, Румъния, Чехия и Словакия. Кореспондентското бюро функционира като база, от която журналистите отразяват темите за ЕС, НАТО и други европейски въпроси.