Журналистът на bTV Светослав Иванов с голямата награда за телевизионна журналистика "Свети Влас"

Реклама

Ново забележително постижение за bTV! Журналистът и водещ на знаковото обзорно предаване „120минути“ Светослав Иванов беше обявен за носител на голямата награда за телевизионна журналистика “Свети Влас” за 2024 г. Церемонията по връчването на призовете се състоя за 14-та поредна година. Победителите бяха определени от жури в състав - председател доц. Георги Лозанов и членове - Иван Гарелов, Копринка Червенкова, Стефан Димитров и Антоний Георгиев.

Светослав Иванов не успя да присъства лично на награждаването, но във видео връзка със София той благодари за високата награда и се обърна към своите колеги с предупреждение, че предстоят сериозни промени в света и медийната област, което още повече ще размие границите на истина и лъжа.

"Тази година е особено важна за Европа и особено важна за нас медиите. Медиите са огледало на това, което се случва в обществата ни навсякъде, не само в нашия регион, но и в по-голямата част в Европейския съюз. Ние имаме сходни предизвикателства. Преминаваме през времена на големи промени, но това което е важно да запазим в себе си и този океан от дезинформация и разделение в обществата ни, е именно тази роля на пазители. Това е не лесно. Не само заради политическия хаос и разделените общества, войните и поляризацията, на хоризонта се задава нова технологична война от промени, която ще премине през начина, по който хората консумират информация. Тази нова вълна ще се блъсне в медиите със страшна сила. Знаете, повече от година МЕТА вече се опитва да се дистанцира от новинарското съдържание. Но така и няма рецепта срещу манипулацията. Нещо повече - моделите, по които търсихме информация във виртуалното пространство ще претърпят големи промени. От клик върху линкове и сравняване на различни източници, вървим към все по-масово обобщаване и измиване на информацията, която ще идва във вид на готови отговори, миксирайки чуждо съдържание, писано с различни мотиви”, заяви в обръщението към колегите си Иванов. По думите му това ще направи все по-трудно разграничаването на истина от лъжа. Иванов отбеляза, че това ще създаде проблеми на създателите на съдържание, независимо от мащаба - както за големите медии, така и за сайтовете, защото трафикът към тях ще намалее още повече, а тяхното съдържание ще бъде използвано от големите езикови модели. На глобално ниво това ще е огромен юридически и финансов казус. "Това ще е тема, която ще ни занимава все повече  и повече", посочи той. 

Водещ на церемонията на наградите „Свети Влас“ бе журналистът Бойко Василев.

Светослав Иванов е журналист и водещ на знаковото обзорно актуално предаване „120 минути“ по bTV. Автор е на едни от най-значимите български документални филми за Близкия изток от страни като Ирак, Афганистан, Иран, Либия, Палестина, Израел, Ливан и много други.

Носител е на множество престижни награди, сред които „Робер Шуман” на Европейската комисия за разследването „Полумесец в Короната” за ислямистките движения в Лондон, награда от Съюза на българските журналисти (СБЖ) за принос към телевизионната журналистика през 2016 г., трикратно е обявен за „Репортер на годината” от колегите си в bTV – през 2008, 2009 г. и 2012 г.

Само преди седмица, по случай 24 май, Светослав Иванов беше удостоен със "Златно перо" за принос към българската култура, заедно с известни български творци и хора на изкуството и словото.

Завършва Софийски университет „Св. Климент Охридски” със специалност „Журналистика”. Специализирал е в ООН в Ню Йорк и Женева през 2012 г. През 2023 г. е поканен да се присъедини към "Edward R. Murrow" - една от най-авторитетните журналистически специализации, част от "Програмата за чуждестранни лидери" на Държавния департамент на САЩ.

Негови статии са публикувани в някои от най-авторитетните печатни издания, сред които британския вестник The Independent. Негова лекция във формата TedX е включена в учебника по Български език за 10 клас.

Светослав е автор на хитовия сборник „Там, където загинаха дърветата“ (2015) с пътеписи от най-горещите точки на света. Книгата влиза в класацията на най-продаваните книги в България през 2015 г.

ПОСЛЕДНИ

Реклама