Журналистически награди за bTV и bTV Radio

Реклама

Криминалният репортер на bTV Владислава Тричкова спечели вчера първо място в категория "Електронна медия" в журналистическия конкурс "Валя Крушкина – журналистика за хората". Репортерът на медията завоюва отличието с филма си в bTV Репортерите "Дестинация: Оцеляване". В него се разказват историите на българи, избягали от родината си, за да се трансплантират в чужбина. За осем години Владислава Тричкова е отличена с четири награди на името на Валя Крушкина. Операторите на bTV Добромир Иванов и Огнян Кръстев бяха също отличени в конкурса в категория "Снимащ журналист".

„На ден средно в Испания се правят по 15 трансплантации, у нас за цялата 2022 г. са направени общо 20. Аз съм живяла там, имам поглед от първо лице и съм се сблъсквала със ситуации. Те имат страхотна машина – всеки знае какво да прави 24 часа в денонощието. Ако се случи нещо и човек падне на улицата и почине, веднага една група от хора започва така да работи, че неговите органи могат след два часа да са на другия край на Испания и на следващия ден да има един-два-три, а може би и повече спасени животи“, коментира Владислава Тричкова.

На 7 декември бяха връчени и наградите "Даниела Сеизова - В името на живота". Водещата на bTV Radio Лили Ангелова бе отличена с приза в категория "Радио". Традиционно наградата се връчва на български журналисти, които активно насочват вниманието на обществото към важни здравни въпроси и търсят тяхното разрешаване.

„Това е много ценна и отговорна награда. Спомням си, когато започнах – преди около 20 години работа в тази професия и се срещнах с Даниела Сеизова. Това, което свързвам с нея, е думата „битка“. Тя влизаше в битка за правата на пациентите и лекарите. Затова е изключително отговорно“, коментира Лили Ангелова в ефира на „Тази сутрин“ и допълни: „Наградата „Даниела Сеизова“ е една огромна чест за достойна журналистика в сферата на здравеопазването и съм горда, че с колегите в bTV Radio успяваме, явно да докоснем и да покажем проблемите и техните решения. Трудно е, но ние не трябва да спираме да търсим решенията на проблемите на пациентите и на лекарите“.

ПОСЛЕДНИ

Реклама